Inschrijving bij gemeente vanuit het buitenland

  • Omschrijving

    Komt u vanuit het buitenland in Nederland wonen voor een periode van minimaal 4 maanden in het komende half jaar? Dan moet u zich binnen 5 dagen na aankomst persoonlijk laten inschrijven bij de gemeente waar u woont.

    Heeft u vragen over de inschrijving? Bijvoorbeeld welke documenten u moet meebrengen, bel dan vóór de afspraak met een medewerker. Zij kan u hierover meer vertellen.

    Voor de inschrijving maakt u een afspraak.

    Maak een afspraak

  • Hoe werkt het?

    • U moet persoonlijk de inschrijving melden bij de gemeente.
    • Doe dit binnen 5 dagen na aankomst in Nederland. 
    • Heeft u een partner en/of kinderen die ook ingeschreven moeten worden, dan moeten zij met u meekomen.
    • U wordt dan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (BRP). 
  • Wat heeft u nodig?

    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt
    • documenten van levensgebeurtenissen uit uw tijd in het buitenland (geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte, echtscheidingsakte). In sommige situaties hebt u extra documenten nodig.
    • Lees bij Buitenlandse documenten, legalisatie en verificatie over het gebruik in Nederland van buitenlandse documenten. 

    U gaat bij iemand inwonen of u gaat samenwonen

    U komt vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten

    • een bewijs van uitschrijving

    Een eerste inschrijving kan complex zijn en daardoor veel tijd in beslag nemen. Twijfelt u over de documenten die u moet meebrengen bij uw bezoek?  Bel dan eerst met een medewerker: 0493-38 77 11. Zij kan u hierover informeren.

  • Hoe lang duurt het?

    Uw aangifte wordt binnen 4 weken na ontvangst verwerkt. U ontvangt  een bevestiging zodra u bent ingeschreven.

  • Goed om te weten

    Is het de eerste keer dat u in Nederland komt wonen, dan is het een 'eerste inschrijving in Nederland''. Woonde u al eerder in Nederland, dan wordt het een hervestiging vanuit het buitenland' genoemd.

    Personen met een vreemde nationaliteit

    U kunt zich  inschrijven als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf:

    • u bent Nederlander
    • u hebt de nationaliteit van een land uit de Europese Unie (EU- of EER-land of Zwitserland)
    • u hebt een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv-visum) of een geldige verblijfsvergunning (aangevraagd)

    Voldoet u  niet aan deze voorwaarde? Kijk dan op de website van  Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) wat u moet doen. De website is ook beschikbaar in een Engelse weergave

    Meer informatie over de Basisregistratie personen (BRP)

    Download bij pdf-documenten de folder 'De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u' . Deze brochure kunt u in andere talen downloaden op de website van het ministerie van Binnenlandse zaken .

    Register niet-ingezetenen

    Woont u korter dan 4 maanden in Nederland, dan kunt u zich in laten schrijven in het Register niet-ingezetenen. Bijvoorbeeld als u tijdelijk in Nederland werkt of studeert. Kijk voor meer informatie bij Inschrijven Register Niet-Ingezetenen.

  • Afspraak maken

  • Pdf-documenten

  • Lees ook

Terug

Pagina opties