Heeft u een vrijstaande woning? Dan ontvangt u een brief met het verzoek om foto’s te maken van de leefruimten in uw woning. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken? Of is er sprake van achterstallig onderhoud? Dan kunt u dit nu gemakkelijk zelf doorgeven. Zo kan Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) een juiste WOZ-waarde bepalen.

Binnenkant van de woning óók belangrijk voor de WOZ-bepaling

Elk jaar stelt BSOB de WOZ-waarde van uw woning vast. Dit bepalen zij aan de hand van
gegevens over de buiten-en binnenkant van uw woning. Door middel van satellietbeelden en kadastrale gegevens beoordelen zij het type woning, de ligging, grootte en bouwjaar. Maar zo is natuurlijk niet te zien of er een gloednieuwe badkamer in de woning is geplaatst of dat er achterstallig onderhoud is. Terwijl ook deze zaken een rol spelen bij de waardebepaling. “Zeker in een tijd waarin isolatie, zonnepanelen en warmtepompen steeds belangrijker worden, verandert de waarde van een huis nogal snel”.

Nu zelf doorgeven met behulp van de foto-tool

Waar eerder een taxateur de woning bezocht en foto’s maakte ter rapportage van het taxatierapport, ligt nu de regie bij de burger. Na het scannen van de QR-code, wordt
stapsgewijs uitgelegd welke elementen in huis van belang zijn. Men neemt een foto en beantwoord vragen over bijvoorbeeld de onderhoudsstaat van de woning. Na
maximaal 10 minuten bent u klaar. 

,,Vroeger stuurden we daar een taxateur voor langs, nu hebben we de middelen om mensen het zelf te laten doen. Dat is minder gedoe en bespaart een hoop belastinggeld.”

Een eerlijke belastingaanslag

Wie denkt dat daardoor de privacy in het beding komt, heeft het mis. “De foto’s belanden in precies hetzelfde mapje als die van de taxateurs. Eigenlijk verandert er dus niets. ”Alhoewel niets?

Door de burger bij de bepaling van de WOZ-waarde te betrekken hoopt BSOB het aantal WOZbezwaren via No-Cure-No-Pay bureaus terug te dringen. Dit kost de gemeenschap veel geld! Taxateurs moeten opnieuw aan het werk, en zijn een steeds groter gedeelte van hun tijd bezig met bezwaarafhandeling. Want deze bezwaren gaan vaak over een te hoge WOZ-waarde. Dit komt omdat BSOB nu vaak zelf een inschatting moet maken over de binnenkant van een woning aan de hand van ontbrekende, onjuiste of verouderde gegevens. Doordat de burger nu zelf op een laagdrempelige manier, informatie over de binnenkant van de woning door kan geven, kan BSOB nauwkeuriger de WOZ-waarde bepalen. En met een juiste WOZ-waarde, krijgt de burger een eerlijke belastingaanslag. Dit is het doel van BSOB!

Heeft u nog vragen? 

Kijk op www.bs-ob.nl/faq(externe link) voor antwoord op Veelgestelde Vragen of neem
contact op met BSOB(externe link).