18 september vond het Global Goals festival Deurne plaats. Wethouder Tom Oomen van Duurzaamheid las hier zijn toekomstbrief voor Deurne. Hoe ziet hij de toekomst van onze gemeente? De Global Goals lopen van 2016 tot 2030. De Deurnese brief gaat in de tijdscapsule uit Den Haag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De brieven van gemeenten uit heel Nederland blijven daar tot 2030. Lees hier zijn brief.

Beste inwoners van Deurne,

“Een rare tijd.” Dat hoor je regelmatig op straat in de periode dat ik deze brief schrijf. Natuurlijk door het virus dat ons bijna 2 jaar in de greep heeft gehouden. Maar het lijkt alsof dát nog de minst ontwrichtende ontwikkeling is geweest. Het heeft wel iets losgemaakt. Woede en onbegrip, maar gelukkig geldt dat niet voor iedereen.

In het straatbeeld zie ik veel omgekeerde vlaggen. Een signaal dat, iemand die zich inzet voor de gemeenschap, pijn doet. Ik probeer te begrijpen waar dit signaal vandaan komt, in een land waar we het zo goed hebben. En als ik eerlijk ben snap ik het gevoel zo goed. Een warm huis is onbetaalbaar, net als een avondje uit eten. De natuur heeft het zó moeilijk dat we onze levensstijl drastisch moeten aanpassen. Een beroepsgroep ziet hun levenswerk tussen de vingers wegvloeien. En er woedt gewoon een oorlog! In Europa!

Waar dit tijdsframe sommigen neerslachtig maakt, maakt het anderen gedreven. Wanneer we te veel naar het nieuws gekeken hebben, of kringverjaardagen gehad hebben moeten we leunen op die doeners. Zij die altijd het positieve uit het negatieve weten te halen. Precies dát is wat Global Goals voor mij inhoudt.

De levensverwachting is in dit gedeelte van Brabant helaas lager dan gemiddeld in Nederland. Dat mogen we niet accepteren en we moeten er alles aan doen om dit op te krikken. Een betere balans tussen mens, dier en aarde. Met het werken aan de Global Goals hoop ik dat Deurne in 2030 een gezondere plek is geworden. Ook hoop ik dat er schoon, betaalbaar water is voor mens en natuur. Iets wat op dit moment de normaalste zaak van de wereld is en we graag zo willen houden.

Daarnaast hoop ik dat we meer zelfvoorzienend zullen zijn. Met een groter aandeel duurzame energie natuurlijk uit zon en wind maar ook bijvoorbeeld uit mest en afval. Toegespitst op de problemen en kansen van ons stukje Brabant dus. Energie waarmee we in high-tech kassen tussen Brainport en Greenport, lokale biologische producten telen. En hopelijk zijn die producten dan verkrijgbaar en betaalbaar voor iedereen in onze de samenleving.

Ik hoop dat Deurne alle 17 Global Goals mag behalen, maar eentje wil ik er nog uitlichten. Vrede, veiligheid en gerechtigheid. Het is lastig om een dergelijk ambitieus doel in deze kleine gemeente van dit klein landje te verwezenlijken. Wel kunnen we er ons steentje aan bijdragen. Een aanjaagfunctie hebben. Laten we elkaar weer opzoeken en luisteren naar elkaar. Om elkaar beter te begrijpen en te snappen waarom de Global Goals in ieders belang zijn. Hoewel er meerdere wegen naar deze doelen leiden, mogen de doelen zelf niet ter discussie komen te staan.

Dat hoop ik voor Deurne en ik hoop dat velen dit met mij hopen.

Met vriendelijke groet,

Tom Oomen
Wethouder – Gemeente Deurne