Gemeenschapshuizen

Vanaf donderdag 19 november mogen gemeenschapshuizen weer geopend zijn.

Laatst bijgewerkt: woensdag 18 november, 16.15 uur

Voorkom de verspreiding van legionella

Nu ruimtes in gemeenschapshuizen niet worden gebruikt, is het belangrijk om maatregelen te nemen tegen de verspreiding van legionella. Om legionella te voorkomen is het belangrijk om wekelijks kranen/douches te spoelen en apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon te maken. Kijk voor meer informatie op rivm.nl/legionella.

Regels vanaf donderdag 19 november

Musea, cultuurcentrum en bibliotheek

Bioscopen, theaters, concertzalen en musea mogen vanaf donderdag 19 november weer geopend zijn. Bij musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor winkels en de weekmarkt.

Gemeenschapshuizen

Voor gemeenschapshuizen (dorps- en wijkhuizen) zijn dit de belangrijkste regels:

  • Bezoekers (ouder dan 18 jaar) houden 1,5 meter afstand van elkaar, behalve wanneer het om één huishouden gaat;
  • In een zelfstandige ruimte mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn (exclusief personeel);
  • Bezoekers hebben een zitplaats, staan of lopen is niet toegestaan;
  • Het horecagedeelte moet gesloten zijn;
  • Gezelschappen mogen uit niet meer dan 4 personen bestaan, richt uw zaal of ruimte daarom zo in dat er niet meer dan 4 personen aan een tafel zitten

Horecagedeelte

Het horecagedeelte moet gesloten zijn. Ook het aanbieden van dranken of eten die inbegrepen is bij de zaalhuur of onderdeel is van een arrangement, is niet toegestaan. Dit betekent dat er ook geen gebruik gemaakt mag worden van koffieautomaten of kannen met koffie en thee.

Sluitingstijd

Een gemeenschapshuis moet tussen 01:00 en 07:00 uur gesloten zijn.

Zelfstandige ruimte

Per zelfstandige ruimte mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Een zelfstandige ruimte is een aparte zaal, die gescheiden is van een andere ruimte. Een ruimte die met schotten of schermen in twee of meer delen is verdeeld, wordt nog steeds gezien als één ruimte. Het afschermen levert dus geen extra zelfstandige ruimte op.

Het is van belang dat de bezoekersstromen van en naar de verschillende ruimtes gescheiden zijn. Kijk daarom goed naar de ruimte in het gebouw. Richt looprichtingen in door het gebouw en denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van een aparte ingang en uitgang.

Houd rekening met de tijdstippen van het begin en het einde van activiteiten. Stem deze op elkaar af, zodat de bezoekersstromen gescheiden blijven. Voor het toilet is het belangrijk dat mensen ook daar 1,5 meter afstand kunnen houden en bezoekersstromen gescheiden blijven.

Organisatie

Als beheerder bent u er voor verantwoordelijk dat bezoekers de 1,5 meter afstand houden en kunnen houden. U bent dus verantwoordelijk voor de inrichting, maar u bent er ook verantwoordelijk voor dat bezoekers zich houden aan de richtlijnen.

Protocol

Leg uw huisregels vast in een protocol en zorg dat dit protocol ook duidelijk is voor uw bezoekers en medewerkers. Dit helpt uw vrijwilligers en medewerkers bij het toepassen en bewaken van de afspraken. Meer informatie en voorbeelden vindt u op de website www.dorpshuizen.nl/corona.

Activiteiten

De meeste activiteiten mogen plaatsvinden in een gemeenschapshuis, zolang de deelnemers zich houden aan de maatregelen. Er mag sport of spel beoefend worden, zoals biljarten of darten, zolang het aantal deelnemers uit niet meer dan 4 personen bestaat en zij 1,5 meter afstand houden. Degene die het spel speelt mag staan of lopen, de andere deelnemers zitten. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen wel in grotere groepen sporten, trainen of spelen. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden.

Wedstrijden en competities tegen andere teams zijn niet toegestaan, er mag wel onderling een spel gespeeld worden.

Er geldt een verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:

  • Professionele zangers
  • Kinderen tot en met 12 jaar
  • Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging
  • Zingen als onderdeel van een demonstratie

Toneelspelers, dansers, acteurs en muzikanten mogen kunst beoefenen, repeteren en optreden. Dit mag met meer dan 4 personen. Het maximum aantal personen is 30 per zelfstandige ruimte. Voor blazers, koren en zanggroepen gelden er aanvullende richtlijnen vanuit het RIVM. Deze richtlijnen zijn overgenomen in het protocol van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Kijk voor het protocol op www.knmo.nl/protocol.

Ruimtes in gemeenschapshuizen mogen verhuurd worden voor vergaderingen van verenigingen, bedrijven en voor opleidingen en cursussen. Een vergadering moet noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties. Het advies is om het aantal contact zo veel mogelijk te beperken. Stel daarom aan de huurder de vraag of het noodzakelijk is dat de vergadering nu doorgaat of dat dit kan wachten tot een later moment.

Uitvaart

Vindt er een uitvaartceremonie plaats in uw gemeenschapshuis? Voor uitvaarten gelden bijzondere regels. Deze vindt u op de pagina Bijeenkomst of activiteit organiseren.

Financiën

Houd uw inkomsten en uitgaven in deze periode goed bij. Dit kan van belang zijn als er een mogelijkheid ontstaat om ondersteuning aan te vragen. Kijk voor een overzicht van financiële regelingen op deze pagina. Daar vindt u onder andere informatie over de TVL-regeling, waarvoor eind november een nieuwe aanvraagperiode ingaat. Het gaat om de periode oktober, november en december 2020. Door de verscherpte coronamaatregelen en verplichte sluiting van de horeca wordt de TVL aangepast en verbreed. Ondernemers uit vrijwel alle bedrijfssectoren - dus met alle SBI-codes - komen nu in aanmerking voor de regeling. Eerder gold dit alleen voor ondernemers met een SBI-code die voorkwam op een lijst met vastgestelde SBI-codes.

Terug

Pagina opties

Storing in onze telefooncentrale

Er is een storing in onze telefooncentrale. Hierdoor zijn we niet goed bereikbaar aan de telefoon. Krijgt u ons niet te pakken? Dan willen we u vragen om het later nog eens te proberen. Onze excuses voor het ongemak.

Aangepaste openingstijden gemeentehuis

Het gemeentehuis is geopend op de volgende tijden:


Kom alleen naar het gemeentehuis als het echt nodig is. Zo helpen we elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus terug te dringen. Duurt het nog even voor uw paspoort of rijbewijs verloopt? Dan kunt u op een later moment een afspraak maken.

In het gemeentehuis geldt het advies om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december is dit verplicht.

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid of verhoging)? Dan vragen we u om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Blijf thuis en laat u zich zo snel mogelijk testen op het coronavirus.

Heeft u zorg of ondersteuning nodig?

Neemt u dan contact op met Zorg in Deurne op telefoonnummer 0493-387 387 of kijk op de nieuwe website zorgindeurne.nl.

Voelt u zich eenzaam en heeft u behoefte aan een praatje?

De medewerkers van LEVgroep Deurne staan voor u klaar. Neemt u gerust contact op met telefoonnummer 0493-352500.

Gelezen