Lokale maatregelen

Hier leest u welke lokale maatregelen er zijn genomen in de aanpak van het coronavirus. Bijvoorbeeld voor de weekmarkt, huwelijken en natuurgebieden.

Eén van de maatregelen van het kabinet is het afgelasten van evenementen tot 1 juni. Door dit besluit kan een groot aantal evenementen in onze gemeente helaas niet doorgaan. Op deze pagina vindt u een overzicht van de evenementen die niet doorgaan.

Op basis van de aangescherpte maatregelen van het kabinet worden de volgende lokale maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken.

  • De weekmarkt gaat door, met alleen foodkramen. De kramen worden in een ruime opstelling neergezet, zodat er voldoende ruimte is om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. De markt is (met foodkramen) een onderdeel van de voedselketen. Er mag op de markt niet gegeten worden, bij de eetkramen mag je alleen afhalen. Deze maatregelen gelden vooralsnog tot en met 28 april.
  • Huwelijken mogen tot 1 juni plaatsvinden in het bijzijn van een beperkt gezelschap: de wettelijke getuigen, de ouders van het bruidspaar en kinderen van het bruidspaar (max. 15 personen). De trouwkamer is ‘corona-proof’ gemaakt, zodat aanwezigen 1,5 meter uit elkaar zitten. Bruidsparen die tot 1 juni hun huwelijk gepland hebben, zijn hierover geïnformeerd. Als zij de voltrekking willen verplaatsen, wordt daar aan meegewerkt. Voor kosteloze huwelijken geldt zoals altijd dat alleen de wettelijke getuigen hierbij aanwezig mogen zijn.
  • Er geldt een verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf op vakantieparken, recreatieparken, campings, minicampings, kamperen bij de boer, Bed & Breakfast en kamerverhuur (bijv. Airbnb). Dit verbod geldt voor de hele provincie Noord-Brabant. Meer hierover leest u op deze pagina.
  • De burgemeester ziet op dit moment geen aanleiding om natuurgebieden of parken af te sluiten. Bij natuurgebieden en het kasteelpark zijn borden geplaatst, met de tekst: ‘ook hier geldt afstand 1,5 meter’.
  • Er is op dit moment geen aanleiding om extra maatregelen te nemen voor winkels. De ondernemers zijn op de hoogte van de maatregelen die zij moeten nemen.

Burgemeester Hilko Mak: “Ik ga er vanuit dat de inwoners en ondernemers van de gemeente Deurne de maatregelen opvolgen. De afgelopen dagen zie ik dat dat ook gebeurt. De komende periode, ook in het weekend, houden we diverse locaties in de gemeente goed in de gaten. Als we zien dat mensen zich niet houden aan de maatregelen, spreken we hen daar op aan. Als het nodig is, worden er boetes uitgedeeld en zal ik het niet nalaten om alsnog extra maatregelen te nemen. Ik ga er echter vanuit dat dat niet nodig is. Alleen samen kunnen we corona onder controle krijgen.”

Drukte in de natuur tijdens start lente

Onderstaande bericht is afkomstig van Staatsbosbeheer:

Afgelopen dagen was het druk in de Peelvenen. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het coronavirus. Mensen trekken er massaal op uit. De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Daarom zijn er verschillende maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Zo is het Buitencentrum in de Groote Peel voorlopig niet open, zijn activiteiten afgelast tot 1 juni, en zijn enkele recreatieve voorzieningen afgesloten.

De richtlijnen van het RIVM zijn leidend voor de maatregelen die Staatsbosbeheer treft in de Peelvenen. Plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden zijn gesloten, zoals een vogelkijkhut in de Groote Peel. Bij de drukste entrees van de natuurgebieden wordt extra aandacht gevraagd voor de richtlijnen van het RIVM. Zo vragen we bezoekers drukke plekken te vermijden, en in klein gezelschap te komen.

Rust in het broedseizoen
Ook is het broedseizoen weer van start gegaan. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond: de lente is in aantocht. Van 15 maart tot 15 juli zijn delen van de Peelvenen afgesloten, om rust te bieden aan broedende vogels en andere dieren. Een groot deel van de gebieden is nog wel toegankelijk, maar we vragen bezoekers zich wel aan de openstellingsregels te houden. Zo zijn honden welkom, maar wel aangelijnd. Juist in het broedseizoen is het extra van belang dat loslopende honden niet voor verstoring zorgen. Ga tijdens een wandeling ook niet van de paden af. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.

Geniet van de natuur, maar met gezond verstand
Wanneer we ons allen aan de richtlijnen en openstellingsregels houden, blijft het voor iedereen leuk. Dan kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuur in blijven gaan. Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezond verstand!

Noodverordening van kracht in onze veiligheidsregio

De voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft op woensdag 1 april een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin is onder andere een verbod opgenomen op het aanbieden van recreatief nachtverblijf op vakantieparken, recreatieparken en campings. Ook is in de noodverordening bepaald dat de eerder genomen maatregelen gelden tot en met 28 april. De noodverordening maakt het mogelijk om in de veiligheidsregio te handhaven op de genomen maatregelen.

Op 27 maart is een besluit genomen over dag- en weekmarkten. De maatregelen die in dit besluit worden vernoemd, gelden vooralsnog tot en met 28 april.

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als dat echt nodig is

Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk. Bel voor het maken van een afspraak met 0493-387711. Samen met u overleggen we dan hoe dringend uw verzoek is.

Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan contact met ons op.

De openingstijden zijn aangepast. 

U kunt deze vinden op de pagina met de openingstijden.

Milieustraat is weer geopend (niet op zaterdag)

De milieustraat is weer geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur (en dus NIET op zaterdag). Er gelden richtlijnen in verband met het coronavirus. Neem deze goed door voordat u de milieustraat bezoekt. 

.Meer informatie over de milieustraat. 

Blijf ook met mooi weer thuis! Alleen samen krijgen we corona onder controle

Gelezen