Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes is verplicht.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 1 december, 08.45 uur

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf 1 december het dragen van een mondkapje in winkels, musea, bij de kapper en op veel andere plekken verplicht. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Het dragen van een mondkapje is onder andere verplicht op de volgende plekken:

  • Winkels, musea, theaters, dorps- en wijkhuizen, tankstations en het gemeentehuis
  • Cafés en restaurants (als zij weer open mogen)
  • Bij contactberoepen, zoals de kapper of tijdens het rijlessen, zowel voor de klant als de medewerker
  • In het openbaar vervoer en nu ook in stations en bij bus- en tramhaltes
  • Op alle scholen, behalve de basisschool

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens, het geven van interviews op radio en tv en in kerken, moskeeën, enz.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/mondkapjes of bekijk hier de vragen en antwoorden over de mondkapjesplicht.

De precieze regels ten aanzien van de mondkapjesplicht vindt u in de Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19. Dat is de officiële wettekst.

Hoe gebruik je een mondkapje?

De GGD Brabant-Zuidoost heeft een helder filmpje gemaakt. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je een mondkapje moet gebruiken. Bekijk het filmpje op YouTube. Of bekijk de afbeelding onderaan deze pagina.

Zelf een mondkapje maken?

Bekijk hier een instructie hoe u zelf een mondkapje kunt maken en hoe u deze moet dragen.

Terug

Pagina opties

Openingstijden gemeentehuis

De openingstijden van het gemeentehuis en de balie Publiekszaken zijn als volgt:

Wij werken op afspraak. Kom alleen naar het gemeentehuis als het echt nodig is. U kunt alleen per telefoon een afspraak maken, bel naar 0493-38 77 11. We overleggen dan met u hoe dringend de afspraak is. Wist u dat u veel zaken al gemakkelijk vanuit thuis kunt regelen

In het gemeentehuis is het dragen van een mondkapje verplicht.

Heeft u klachten, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging? Blijf dan thuis en maak een (nieuwe) afspraak als u klachtenvrij bent.

Gelezen