Winkels en contactberoepen

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dit houdt in dat ook de niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, weer open mogen. Hiervoor gelden wel voorwaarden.

Laatst bijgewerkt: woensdag 21 april 

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen.

Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Protocol Verantwoord Winkelen

Het protocol ‘Verantwoord Winkelen’ zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk kan winkelen en er tegelijkertijd door medewerkers veilig gewerkt kan worden. De richtlijnen in het protocol gelden voor alle ondernemers, medewerkers en klanten van de detailhandel. Er wordt advies gegeven over het maximumaantal klanten per winkel, samples en proeverijen en andere hygiëne maatregelen. Ook wordt er advies gegeven over wat je als ondernemer moet doen als je niet 1,5 meter afstand van anderen kan waarborgen.

Financiële regelingen

De lockdown raakt de nu verplicht gesloten detailhandel hard. Er zijn verschillende financiële regelingen. Kijk voor een overzicht op deze pagina.

Contactberoepen

Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn sinds 3 maart weer toegestaan. Denk aan kappers, masseurs en rij-instructeurs. 

 • Zowel dienstverlener als klant dragen een mondkapje
 • Als aanvullende voorwaarde geldt dat personen hebben gereserveerd en dat een gezondheidscheck plaatsvindt
 • Het is bij contactberoepen verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting
 • Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast zich niet wil registreren is dat geen reden om toegang te weigeren
 • Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek
 • Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan. Bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren

Verder gelden natuurlijk de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. 

Geen contactberoepen

Beroepen waarbij wel 1,5 meter afstand kan worden gehouden tijdens het werk, zijn geen contactberoepen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • fotografen;
 • voedingscoaches;
 • muziekdocenten;
 • welness- en sauna-medewerkers;
 • zonnestudio-medewerkers;
 • workshopbegeleiders.
Terug

Pagina opties

Hemelvaart gesloten

Het gemeentehuis en Zorg in Deurne is op donderdag 13 mei gesloten.

Openingstijden gemeentehuis

De openingstijden van het gemeentehuis en de balie Publiekszaken zijn als volgt:

Wij werken op afspraak. Kom alleen naar het gemeentehuis als het echt nodig is. Wist u dat u veel zaken al gemakkelijk vanuit thuis kunt regelen

In het gemeentehuis is het dragen van een mondkapje verplicht.

Heeft u klachten, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging? Blijf dan thuis en maak een (nieuwe) afspraak als u klachtenvrij bent.

Gelezen