Winkels en contactberoepen

Op deze pagina leest u de regels voor winkels en contactberoepen, zoals een kapper of schoonheidssalon.

Laatst bijgewerkt: woensdag 21 oktober, 09.30 uur

Winkels zijn vanaf 20.00 uur gesloten. Alleen supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen mogen na die tijd nog open zijn. Verder geldt er een verbod op het verkopen en bezorgen van alcoholische dranken tussen 20.00 en 7.00 uur.

Verder is het volgende van belang:

  • Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een mondkapje te dragen in winkels;
  • Winkels voeren een deurbeleid waardoor het binnen niet te druk wordt;
  • Supermarkten en andere winkels voor levensmiddelen stellen speciale winkeltijden vast waarop zij alleen open zijn voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Mondkapjes

In heel Nederland geldt een dringend advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in alle voor publiek toegankelijke gebouwen en overdekte gebieden, zoals winkels, parkeergarages, benzinestations en bij de uitvoering van contactberoepen zoals de kapper. Een winkelier kan besluiten om in zijn zaak een mondkapje te verplichten. In dat geval mogen bezoekers geweigerd worden die geen mondkapje dragen. Lees hier meer over het dragen van een mondkapje.

Protocol Verantwoord winkelen

Het protocol ‘Verantwoord Winkelen’ zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk kan winkelen en er tegelijkertijd door medewerkers veilig gewerkt kan worden. De richtlijnen in het protocol gelden voor alle ondernemers, medewerkers en klanten van de detailhandel. Er wordt advies gegeven over het maximumaantal klanten per winkel, samples en proeverijen en andere hygiëne maatregelen. Ook wordt er advies gegeven over wat je als ondernemer moet doen als je niet 1,5 meter afstand van anderen kan waarborgen.

Winkelwagentjes en mandjes

Het is aan de supermarkt zelf of zij als service aan de klant een karretje of mandje schoonmaken. Of dat zij u vragen dit zelf te doen.

Kijk voor meer vragen en antwoorden op de website van de Rijksoverheid.

Kappers, schoonheidssalons, enz.

Kapperszaken, schoonheidssalons, nagelstudio’s, fysiotherapeuten en dergelijke vallen niet onder detailhandel, maar onder contactberoepen. Zij mogen na 20.00 uur open zijn om hun dienst aan te bieden, maar ze mogen dan geen producten meer verkopen.

Voor contactberoepen geldt dat zij een registratieplicht hebben. Aan klanten wordt gevraagd om de volgende gegevens achter te laten:

  • Volledige naam;
  • Datum en aankomsttijd;
  • E-mailadres;
  • Telefoonnummer.

Zo kan bij een eventuele besmetting snel het bron- en contactonderzoek opgestart worden.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over contactberoepen.

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als het echt nodig is. Zo helpen we elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus terug te dringen. Duurt het nog even voor uw paspoort of rijbewijs verloopt? Dan kunt u op een later moment een afspraak maken.

In het gemeentehuis geldt het advies om een mondkapje te dragen.

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid of verhoging)? Dan vragen we u om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Blijf thuis en laat u zich zo snel mogelijk testen op het coronavirus.

Heeft u zorg of ondersteuning nodig?

Neemt u dan contact op met Zorg in Deurne op telefoonnummer 0493-387 387 of kijk op de nieuwe website zorgindeurne.nl.

Voelt u zich eenzaam en heeft u behoefte aan een praatje?

De medewerkers van LEVgroep Deurne staan voor u klaar. Neemt u gerust contact op met telefoonnummer 0493-352500.

Gelezen