Bent u voorbereid op criminaliteit?

Heeft u wel eens een tweedehands product gekocht? Een mooie telefoon voor uw zoon of dochter of een prima fiets voor uzelf? Ben u dan bewust van het feit dat deze producten gestolen kunnen zijn en aan u zijn doorverkocht. Tijdens de week van de veiligheid besteden we in Gemeente Deurne extra aandacht aan het voorkomen van heling; het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten.

Als inwoner of ondernemer kunt u te maken krijgen met misdrijven die veel impact hebben, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven. Diefstal, fraude en oplichting zijn andere voorbeelden. De buit wordt bijna altijd doorverkocht. “Mensen krijgen zo bewust of onbewust te maken met heling”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie. “Bijvoorbeeld wanneer gestolen tweedehands goederen worden aangeboden. Een goede manier om deze misdrijven een halt toe te roepen, is het aanpakken van heling. Als we er samen voor zorgen dat gestolen goederen niet meer doorverkocht kunnen worden, ontmoedigen we overvallen, inbraken, straatroven en andere diefstallen. Immers: zonder heler, geen steler. Tijdens de Week van de Veiligheid bieden wij ondernemers en burgers handvatten om zich tegen deze criminaliteit te wapenen.”

Stop heling

Als inwoner kunt u voorkomen dat u zelf (onbewust) aan heling doet. Zo kunt u controleren of het product dat u wilt kopen bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Dat kan via de website www.stopheling.nl of de Stop Heling-app. Dit doet u door het serienummer van het product in te voeren op de website. Het serienummer is een unieke code die vaak op de achterkant van het apparaat staat.

Daarnaast kunt u ook zelf slachtoffer worden van een inbraak. Door het serienummer van uw (kostbare) spullen te registeren op www.stopheling.nl of via de Stop Heling-app, vergroot u de kans dat dieven worden opgepakt en dat u uw spullen terugkrijgt. Zo kunt u ervoor zorgen dat het voor de inbrekers en helers moeilijker wordt om gestolen spullen te verkopen.

Kijk voor meer tips en informatie op www.stopheling.nl of www.maakthetzeniettemakkelijk.nl.

Terug

Pagina opties