Gemeentewerf vanaf nu ook een kleine energiecentrale

De gemeentewerf is niet langer alleen de thuisbasis van Deurne Doet 't en de plek waar het strooizout ligt opgeslagen, het is nu ook een kleine energiecentrale.

In de zomer zijn er zonnepanelen gelegd op de daken van de gebouwen van de gemeentewerf. Deze zonnepanelen wekken meer energie op dan de gemeentewerf verbruikt. Ruim 70% van de energie die wordt opgewekt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. 30.000 Kwh is voor eigen gebruik, de overige 95.000 Kwh gaat het net op. De energie wordt opgewekt met 472 zonnepanelen: 397 op het kantoor en de werkplaats en 75 op de zoutloods. Dit levert een CO2-reductie op van 93 ton per jaar. De panelen zijn gelegd en worden gedurende 15 jaar onderhouden en schoongemaakt door ‘buurman’ Hoppenbrouwers Techniek. Zij zijn naar voren gekomen uit een Europese aanbesteding.

Ook andere gebouwen verduurzamen

Naast de gemeentewerf, is de gemeente bezig om nog meer gebouwen te verduurzamen. Er liggen al 64 zonnepanelen op het dak van de Microhal en 160 op sporthal De Kubus. Deze aantallen zijn afgestemd op het eigen verbruik van het pand. Diverse sporthallen en gymzalen zijn inmiddels van energiezuinige ledverlichting voorzien. Verder wordt het gemeentehuis bij de verbouwing naar een Huis voor de Samenleving verduurzaamd van energielabel F naar A. Daarnaast is er in de begroting een bedrag opgenomen voor de verduurzaming van De Kastanje in Liessel. Op 5 november behandelt de raad de begroting. Naar de overige gemeenschapshuizen wordt gekeken als het traject van de Maatschappelijke Voorzieningen in de Buurt is afgerond.

Terug

Pagina opties