Informatie over 5G

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo gaan aan de slag met de uitrol van 5G in Nederland. De drie bedrijven hebben de frequentieruimte van de veiling van de Rijksoverheid verworven.

De drie telecomaanbieders moeten voldoen aan diverse verplichtingen. Zoals aan de dekkingseis, waarbij zij op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente mobiele dekking moeten realiseren, én normen voor de minimale snelheid die daarbij moet worden aangeboden aan consumenten en bedrijven.

Mobiele netwerken draaien op lokale infrastructuur

Mobiele telecommunicatienetwerken draaien op antenne-installaties en de vaste dataverbindingen daar naartoe. De verwachting is dat het aantal antennes met de komst van 5G niet veel toeneemt: telecomaanbieders schatten in circa 10% voor de komende jaren.

Straling van 5G-antennes

De Rijksoverheid wil dat de introductie van 5G veilig is. Daarom controleert het Agentschap Telecom of de 5G-antennes niet teveel straling veroorzaken. En gezondheidsexperts letten op wat wetenschappers ontdekken over de effecten van straling op de gezondheid. Alle 5G-antennes moeten voldoen aan de internationale limieten voor elektromagnetische straling.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/5G. Daar vindt u video’s en infographics met uitleg, onder andere over straling en gezondheid.

Terug

Pagina opties