Stem mee voor kunstwerk station Deurne

Breng je stem uit via: deurne.nl/kunstwerkstation  

Voor de zomer riep gemeente Deurne alle kunstenaars en andere creatievelingen op om een ontwerp in te zenden voor in de geluidswand van station Deurne. Hierop zijn maar liefst vijftien voorstellen ingediend. Een commissie bestaande uit medewerkers van de gemeente Deurne, wethouder Marinus Biemans, Bureau Spoorbouwmeester, ProRail en een onafhankelijk kunstenaar hebben uiteindelijk twee kunstwerken geselecteerd waarop twee weken gestemd kan worden vanaf 4 november. “Het station is een gebied geworden wat uit de anonimiteit is gehaald. Daarom hebben we ervoor gekozen om bewoners en bezoekers te laten stemmen op hun favoriete kunstwerk om zo samen verder vorm te geven aan het stationsgebied”, licht de wethouder toe.

Bij de selectie zijn de kunstwerken beoordeeld op een aantal criteria. Zo moet het kunstwerk positief prikkelen, enthousiasmeren, voor interactie zorgen en een link hebben met Deurne. Daarnaast moet het kunstwerk uitgevoerd zijn in staal, en geluidsdicht zijn. De kunstwerken van kunstenaars Dirk Verberne en Rinke Joosten voldoen aan deze criteria en hebben de finale gehaald. De kunstenaar met het winnende ontwerp ontvangt een bedrag van 2000 euro en werkt het kunstwerk samen met de gemeente verder uit.

Kunstwerken

Dirk Verberne ontwierp ‘Het Deurtje van Deurne’. “Het station van Deurne is één van de belangrijkste toegangspoorten ofwel deuren tot Deurne”, aldus Dirk. “Het ‘deurtje van Deurne’ staat een stukje open en is daarmee altijd los: men is welkom! De bezoeker ziet bij binnenkomst -ne (Deurne) op de deur staan. De Deurnenaar zelf, die het deurtje vanaf de andere kant benadert zal -ze (Deurze) lezen. Het is een ontwerp met een knipoog en een extra laag: een icoontje voor Deurne!”

Het tweede kunstwerk ‘Frequent’ komt van Rinke Joosten. Rinke: “Frequent is een driedimensionaal kunstwerk waarbij geluidsgolven van spraak en omgeving zijn omgezet in beeld. De dorpskant bevat gedichten, woorden, verhalen en uitspraken van Deurnenaren die een rol spelen in dit mooie dorp. De stationskant bevat de geluiden rondom het spoor; je wordt meegenomen in het leven van een reiziger. De achterliggende gedachten, ervaringen en verbinding met Deurne zijn daarom letterlijk vertaald in het kunstwerk; Frequent.”

                   
‘Deurtje van Deurne’                                   ‘Frequent’

Stemmen

Vanaf 4 november tot en met 18 november 12.00 uur kan er gestemd worden op de kunstwerken. Daarnaast staat er een stembus in de hal van het gemeentehuis en in DailyDeurne op het station. Alle stemmen worden uiteindelijk bij elkaar opgeteld. Op 21 november om 14.00 maakt de wethouder de winnaar bekend bij Daily Deurne.  

Terug

Pagina opties