Verhoging budget cultuursubsidie door Makersregeling

De cultuursubsidie van de gemeente Deurne voldoet aan de Makersregeling van de Provincie Noord-Brabant. De Makersregeling is een matchingsregeling waarmee Provincie Noord-Brabant gemeenten wil stimuleren om (meer) te investeren in projecten van individuele makers in hun gemeente. De provincie matcht 50% van het jaarlijkse budget van de gemeentelijke cultuursubsidie.

Budget cultuursubsidie 2020

Voor 2020 was er in totaal € 75.000 beschikbaar voor de cultuursubsidie. Het reguliere budget is € 50.000. Dit jaar is er € 25.000 aan dit budget toegevoegd vanwege een verwachte toename aan aanvragen vanwege het 1300-jarig bestaan van Deurne in 2021. De bijdrage vanuit de Makersregeling bedraagt 50%, te weten € 37.500. Dit maakt dat er in 2020 in totaal € 112.500 beschikbaar is. Vooralsnog is deze regeling incidenteel. Indien deze regeling in 2021 nog bestaat, zal er opnieuw aanspraak op gemaakt worden.

Toegekende subsidies uit eerste en tweede ronde cultuursubsidie
Voor de eerste en tweede helft van 2020 zijn er voor 16 projecten subsidies toegekend voor €80.978. Het gaat om de volgende projecten:

Els Coppens – Vrouw in Meervoud
Een dichtbundel die gepresenteerd wordt bij een cultureel, dichterlijk en muzikaal programma. De dichtbundel bestaat uit gedichten van twee Deurnese dichteressen en de schilderijen van Els Coppens.

Experience Republic – Tijd van toen, techniek van nu
Uitbreiding van een escaperoom project, dit keer gericht op middelbare scholieren. Onderwerp zijn Deurnese verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Na het bezoek van de Escaperoom mogen kinderen vragen opschrijven. Deze worden tijdens een interactief evenement beantwoord waar ook WOII experts aanwezig zijn.

Marlon Tielemans – Deurne schrijft
In een aantal bijeenkomsten komen jong en oud samen om hun persoonlijke ‘Verhaal van Deurne’ te schrijven. Marlon Tielemans begeleidt de schrijvers, bundelt de verhalen en exposeert deze uiteindelijk.

Muziekvereniging Wilona – 60 jaar Wilona “Vrijheid-Blijheid”
In het kader van het 60-jarig bestaan organiseert Wilona twee jubileumconcerten met als thema “Vrijheid-Blijheid”. De vereniging blikt terug op de afgelopen 60 jaar.

De Wieger - Tuinpadfestival
Museum de Wieger organiseert voor de derde keer het Tuinpadfestival. Er wordt subsidie aangevraagd om jongeren bij het festival te betrekken met verschillende activiteiten, waaronder een kunstmarkt voor jonge kunstenaars, een literaire middag en een open podium.

Ossenbeemd – De Breuk in Beweging
Expositie in de vorm van een aantal vaste elementen op het terrein en een interactieve expositie met als thema de Peelrandbreuk. Daarnaast wordt er een wandel- en fietsroute gerealiseerd en zullen er schoolbezoeken plaatsvinden.

Dorpsoverleg Meijel – Turfstekerspad
Educatief pad over het turfverleden van de Peel. Het is dagelijks gratis toegankelijk en ook te bezoeken met een gids tegen een vergoeding. Er staan informatieborden langs de route, die onder andere vertellen over het transportkanaal van Deurne, de turfstekers verhalen van Anton Koolen en Toon Kortooms en het gebruik van de turf.

Marlon Tielemans – Deurne, 13 keer 100 jaar
Fotoportretten inclusief verhalen van de dertien grootste Deurnese families in het kader van het 1300-jarig bestaan van Deurne. Zij vormen ‘het verhaal van Deurne’. De portretten worden tentoongesteld tijdens het Tuinpad festival in 2021, waarna de portretten ook geëxposeerd worden in de Wieger.

Bolster – Golden Helmet 2020
Obstacle run waar samenwerken, doorzetten en groeien centraal staat. Het doel van de Golden Helmet is de jongeren actief te laten ervaren dat het buiten sporten leuk is en dat de fysieke inspanning kan helpen bij het overwinnen van psychische obstakels. Een aantal obstakels zijn geïnspireerd op bekende Deurnenaren zoals Hendrik Wiegersma en Anton Coolen. Jongeren worden betrokken bij het creëren van de obstakels.

Stichting Behoud Willibrorduskerk Deurne – MusicAll In Life
Leerlingen van verschillende scholen worden ondersteund door professionals in een voorstelling met beeld en muziek in de Willibrorduskerk. Het uitgangspunt is de verschillende (muzikale) culturen in Deurne in het verleden (Deurne 1300), heden én de toekomst. Dit wordt gevangen in de visie die jongeren hebben op het muzikale en culturele Verhaal van Deurne.

De Wieger – Kinderboekenweek project
De scholen gaan actief aan de slag met de Kinderboekenweek en ontvangen een lespakket met een boek en een digitale les. Vanuit de bibliotheek wordt er een verhalenvertelster naar de scholen gestuurd om het verhaal tot leven te laten komen en daarnaast bezoeken de kinderen het Museum, waar ze zullen werken aan een gemeenschappelijk kunstwerk. Alle kinderen uit groep 1 t/m 4 van de basisscholen in Deurne maken tijdens dit project kennis met kunst, literatuur en cultuur en bezoeken De Wieger en de bibliotheek.

De Boxtelse Cantorij – Muzikale vertaling/uitlegWandtapijt Deurne 1300
Concert rondom het Deurne 1300 wandtapijt van de Willibrorduskerk. Het concert volgt de 13 afbeeldingen van het tapijt die de geschiedenis van Deurne vertellen. Bij elke afbeelding wordt een passende muzikale ondersteuning gecomponeerd – vocaal en instrumentaal. Tijdens het concert geeft de dirigent uitleg over de stukken én de afbeeldingen.

Schrijfcommissie Vlierden – Vlierden 1300 
Door middel van een reizend toneel worden op meerdere plekken in Vlierden toneelstukken verzorgd waarbij de bezoeker kan genieten van spel en muziek. Onderwerp is de geschiedenis van Vlierden, die wordt vertolkt door de hoofdrol van de Heilige Willibrordus.

Techniek met een Ziel – Communicatie schenkingsactie Deurne 1300
Nabootsen van berichtgeving akte van Deurne met verschillende communicatiemiddelen in de tijd. Er wordt gestart in Echternach, waar de akte na drie dagen in Deurne aankomt door lopers, per paard, postduif, koets, beeldtelegraaf (Chappe) en email. Als het bericht in Deurne aankomt en de akte aan de burgemeester wordt overgedragen, zal er waarschijnlijk een feestelijke samenkomst zijn op de markt.

 KHD – Oh my God!
Theaterproductie waarin Griekse goden de eigentijdse Deurnese goden ontmoeten. Verschillende verenigingen van verschillende disciplines werken samen aan deze productie, in totaal worden 178 amateurs betrokken bij de voorstelling. Daarnaast delen Deurnese leerlingen van het Willibrordgymnasium hun kennis over de Griekse goden. Zij symboliseren het Deurne van nu door hun interesses te verweven in hun toneelkarakters.

Marije Zuidweg – Brandemie
Een expositie genaamd BRANDEMIE in een pop-up galerie met 17 lokale kunstenaars die bezig zijn geweest met huidige thema’s van Pandemie en Peelbrand. Ook worden er workshops en een lezing aangeboden.

Samenwerking met: VVV, DMG, WvD, ED, Centrummanagement Deurne, 17 kunstenaars

Resterend budget 2020
Op het moment van schrijven is er nog een resterend budget van € 31.522. Tot aan 1 december 2020 kunnen er volgens de regeling nog aanvragen opgestuurd worden om voor het resterende budget een aanvraag te doen.

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als dat echt nodig is

Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk. Bel voor het maken van een afspraak met 0493-387711. Samen met u overleggen we dan hoe dringend uw verzoek is.

Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan contact met ons op.

Het gemeentehuis heeft aangepaste openingstijden in de zomervakantie

Actuele informatie over de openingstijden.

Bezoek aan de milieustraat

Er gelden richtlijnen in verband met het coronavirus. Neem deze goed door voordat u de milieustraat bezoekt

Gelezen