Nederlander worden door naturalisatie

  • Omschrijving

    Als vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen. Een van de manieren is door naturalisatie. Naturalisatie betekent het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.

    Eerst wordt tijdens een intakegesprek besproken of u aan de voorwaarden voldoet voor het indienen van een aanvraag.

  • Hoe werkt het?

    U krijgt bij de gemeente eerst een intakegesprek om na te gaan of u aan alle voorwaarden voor de indiening van een verzoek voldoet.

    Voldoet u aan de voorwaarden dan wordt er een afspraak met u gemaakt voor het indienen van een Naturalisatieverzoek. 

    • U gaat naar de gemeente en dient de aanvraag in.
    • U kunt tegelijk een aanvraag indienen voor uw minderjarige kinderen die in Nederland wonen.
    • U betaalt de kosten.
    • U vult een formulier in waarin u zegt dat u de 'verklaring van verbondenheid' zal afleggen. Hiermee verklaart u dat u weet dat de Nederlandse wet ook voor u geldt. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven dit niet te doen.
    • U krijgt vanzelf bericht of u Nederlander wordt.

    Als u wordt genaturaliseerd krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor een officiële bijeenkomst. Deze bijeenkomst heet de naturalisatieceremonie. U moet hieraan meedoen. U wordt pas Nederlander als u bij de ceremonie de verklaring van verbondenheid aflegt. Dan krijgt u het besluit waarin staat dat u Nederlander bent geworden.

  • Wat heeft u nodig?

    • uw verblijfsvergunning
    • uw geldige paspoort
    • uw geboorteakte
    • het inburgeringsdiploma (of een vergelijkbaar diploma)

    Als u getrouwd of geregistreerd partner bent of u woont samen met een Nederlandse partner moet u dit bewijzen met een van de volgende documenten:

    • huwelijksakte
    • akte van geregistreerd partnerschap
    • bewijs dat u 3 jaar of langer samenwoont met een Nederlandse partner

    Let op!

    • De gemeente moet kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf aan de gemeente of dit nodig is.
    • Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Als dit niet zo is, laat dan de documenten eerst vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler.
  • Wat kost het?

    2019
    Enkelvoudig verzoek , standaardtarief  €   881,00
    Meervoudig verzoek (2 personen), standaardtarief € 1.124,00
    Enkelvoudig verzoek, laag tarief €    655,00
    Meervoudig verzoek (2 personen), laag tarief €    899,00
    Meenaturalisatie minderjarig kind (per kind) €    130,00

  • Hoe lang duurt het?

    Het duurt maximaal 1 jaar voordat u weet of u Nederlander wordt. De IND kan deze termijn maximaal 2 keer verlengen met een half jaar.

    Bezwaar maken

    Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar maken bij de IND.

  • Goed om te weten

    Als u Nederlander wilt worden door naturalisatie, kunt u dit aanvragen bij de gemeente.

    Bekijk van tevoren de voorwaarden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zo bent u goed voorbereid.

  • Meer informatie

    Als u foute informatie gegeven heeft of belangrijke informatie achterhoudt, dan kunt u de Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken.

    Hierdoor kunt u staatloos worden.

  • Afspraak maken

    Naturalisatieverzoeken kunnen complex zijn en daardoor veel tijd in beslag nemen. Bel naar: 0493-38 7711. De afspraak wordt in overleg met een behandelend medewerker gemaakt.

  • Lees ook

    Kijk voor meer informatie op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
    Voor meer informatie over het inburgeringsexamen kunt u terecht op de site van DUO
     

Terug

Pagina opties