Hoe word ik gewaarschuwd als er grotere rookoverlast wordt verwacht?

Op momenten dat er weinig of geen wind staat en er sprake is van mistvorming, kan er grotere rookoverlast ontstaan. De brandweer vraagt iedere dag aan het einde van de middag de weersverwachtingen voor de komende nacht op bij het KNMI. Op het moment dat de verwachtingen zo zijn dat er grotere rookoverlast kan ontstaan, worden de volgende maatregelen genomen:

  • Wij plaatsen een bericht op deze website en op social media (Twitter en Facebook) waarin wij u waarschuwen dat er grotere rookoverlast kan zijn in de nacht en ochtend;
  • Wij adviseren u dan om voor het slapen gaan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten, zo houdt u de rook zo veel mogelijk uit uw woning;
  • U kunt er op dat moment ook voor kiezen om de nacht op een andere plek door te brengen. Wij vragen u om zelf onderdak te zoeken bij familie of bekenden. Houdt u, wanneer u bij familie of bekenden verblijft, rekening met de coronamaatregelen. Mocht u zelf geen onderdak kunnen regelen, dan kunt u contact met de gemeente opnemen op telefoonnummer 0493-387711;
  • De brandweer houdt de situatie in de gaten en verricht metingen. Bij een acuut onveilige situatie zullen zij u aanvullend waarschuwen;
  • Als de rook weer is weggetrokken, is het advies om de ramen juist open te zetten en de woning te ventileren.

Rookoverlast op andere momenten

Er kan ook op onverwachte momenten rookoverlast ontstaan. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Sluit dan voor het slapen gaan de ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Zo houdt u de rook zo veel mogelijk uit de woning.

Is er sprake van extreme rookoverlast?

Voor acute noodsituaties, bijvoorbeeld bij extreme rookoverlast, kunt u contact opnemen met het alarmnummer 112. De brandweer kan dan metingen komen verrichten.

Bent u (veel) in contact geweest met de rook?

Dan kunt u de volgende klachten krijgen: hoofdpijn of lichte prikkeling van de luchtwegen. Op het moment dat de geur verdwijnt of als u in een andere omgeving bent, zullen deze klachten verdwijnen. Behoort u tot een risicogroep (bijvoorbeeld omdat u luchtwegklachten heeft) dan kunt u langer last hebben van deze klachten. Het advies is om bij aanhoudende klachten uw huisarts of behandelend arts te raadplegen.

Ontruiming

Mocht er aanleiding zijn om woningen te ontruimen vanwege de rook, dan kunt u ervan verzekerd zijn dat we u op tijd waarschuwen, ook als dat in de nachtelijke uren is.

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als dat echt nodig is

Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk. Bel voor het maken van een afspraak met 0493-387711. Samen met u overleggen we dan hoe dringend uw verzoek is.

Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan contact met ons op.

De openingstijden zijn aangepast. 

Actuele informatie over de openingstijden.

Milieustraat is weer geopend (ook op zaterdag)

Er gelden richtlijnen in verband met het coronavirus. Neem deze goed door voordat u de milieustraat bezoekt

Heeft u last van de rook van de brand in de Deurnese Peel?

Informatie over de brand en wat u het beste kunt doen bij overlast hiervan.

Blijf ook met mooi weer thuis! Alleen samen krijgen we corona onder controle

Gelezen