Klopt het dat de brandweer geen water uit het Kanaal van Deurne mocht gebruiken?

Voor het blussen van een natuurbrand gebruikt de brandweer, op advies van natuurbeheerders, bij voorkeur water uit het gebied zelf. Het water in het Kanaal van Deurne is dat niet, want dit water wordt vanuit de Maas aangevoerd. Het water is voedselrijk. Daarom is het beter om dat water niet te gebruiken in dit veengebied.

In dit geval ging het echter om een omvangrijke calamiteit. Dan gelden er geen beperkingen voor het gebruik van water uit het kanaal. Zowel tijdens het blussen van de brand door de brandweer als tijdens het nablussen door aannemers is er water uit het kanaal gebruikt. Het ging daarbij overigens ook om water uit de Helenavaart.

Ook water van andere plekken

De brandweer heeft ervoor gekozen om ook water van andere plekken te gebruiken. Zo is er ook water ingenomen uit brandkranen in de omgeving. De brandweer kiest er bewust voor om water op verschillende plekken te halen, zodat voertuigen niet op elkaar hoeven te wachten bij één innamepunt. In die zin klopt het dat bepaalde voertuigen geen water uit het kanaal hebben gehaald, maar de reden was dus het voorkomen van wachtrijen. Tijdens het blussen is er ook water gebruikt uit de plas De Brink in Liessel. Daar hebben de chinook helikopters hun waterzak gevuld.

Brand in 2017

Bij de brand in de Liesselse Peel in 2017, bij het Leegveld, is er ook water uit het Kanaal van Deurne gebruikt om te blussen. Er is toen onder andere water uit het kanaal opgepompt voor de inzet van sproei-installaties.

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als dat echt nodig is

Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk. Bel voor het maken van een afspraak met 0493-387711. Samen met u overleggen we dan hoe dringend uw verzoek is.

Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan contact met ons op.

Het gemeentehuis heeft aangepaste openingstijden in de zomervakantie

Actuele informatie over de openingstijden.

Bezoek aan de milieustraat

Er gelden richtlijnen in verband met het coronavirus. Neem deze goed door voordat u de milieustraat bezoekt

Gelezen