Was er geen betere manier om de brand te bestrijden?

Staatsbosbeheer was 7 dagen per week samen met een aannemer actief in het gebied. Zij schakelden onder andere wetlandtracks in, met een zeer lage bodemdruk. Dit zijn rupsvoertuigen, vergelijkbaar met een pistebully op een skipiste. Met deze voertuigen kon de aannemer op plekken komen die niet bereikbaar zijn voor andere voertuigen. Ook werden er mobiele waterkanonnen ingezet en graafmachines om de grond open te trekken en te koelen met water. Er zijn kleinere rupsvoertuigen ingezet waar een kleine kraan en bak met water op zijn gemonteerd. En er zijn bladblazers met waterrugzak gebruikt om het vuur uit te blazen en de grond af te koelen, op plaatsen die voor het materieel niet toegankelijk zijn.

Landelijke natuurbranddeskundigen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) hebben het gebied bezocht en samen met Staatsbosbeheer, de aannemer en de brandweer de situatie beoordeeld. De conclusie is dat dit de meest effectieve methode is om de veenbrand te bestrijden en dat er geen beter alternatief voor handen is.

Blussen van bovenaf heeft vrijwel geen effect, omdat het water dan niet tot de kern van het smeulende materiaal komt waardoor het steeds opnieuw oplaait. Blussen met een blushelikopter heeft in deze fase dan ook geen zin.

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als dat echt nodig is

Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk. Bel voor het maken van een afspraak met 0493-387711. Samen met u overleggen we dan hoe dringend uw verzoek is.

Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan contact met ons op.

Het gemeentehuis heeft aangepaste openingstijden in de zomervakantie

Actuele informatie over de openingstijden.

Bezoek aan de milieustraat

Er gelden richtlijnen in verband met het coronavirus. Neem deze goed door voordat u de milieustraat bezoekt

Gelezen