Klopt het dat de brandweer geen water uit het Kanaal van Deurne mocht gebruiken?

Nee, dit klopt niet. Er is voor het (na)blussen van de brand water uit het Kanaal van Deurne gebruikt.

Voor het blussen van een natuurbrand gebruikt de brandweer, op advies van natuurbeheerders, bij voorkeur water uit het gebied zelf. Het water in het Kanaal van Deurne is dat niet, want dit water wordt vanuit de Maas aangevoerd. Het water is voedselrijk. Daarom is het beter om dat water niet te gebruiken in dit veengebied.

In dit geval ging het echter om een omvangrijke calamiteit. Dan gelden er geen beperkingen voor het gebruik van water uit het kanaal. Zowel tijdens het blussen van de brand door de brandweer als tijdens het nablussen door aannemers is er water uit het kanaal gebruikt. Het ging daarbij overigens ook om water uit de Helenavaart.

Ook water van andere plekken

De brandweer heeft ervoor gekozen om ook water van andere plekken te gebruiken. Zo is er ook water ingenomen uit brandkranen in de omgeving. De brandweer kiest er bewust voor om water op verschillende plekken te halen, zodat voertuigen niet op elkaar hoeven te wachten bij één innamepunt. In die zin klopt het dat bepaalde voertuigen geen water uit het kanaal hebben gehaald, maar de reden was dus het voorkomen van wachtrijen. Tijdens het blussen is er ook water gebruikt uit de plas De Brink in Liessel. Daar hebben de chinook helikopters hun waterzak gevuld.

Brand in 2017

Bij de brand in de Liesselse Peel in 2017, bij het Leegveld, is er ook water uit het Kanaal van Deurne gebruikt om te blussen. Er is toen onder andere water uit het kanaal opgepompt voor de inzet van sproei-installaties.

Terug

Pagina opties

Aangepaste openingstijden

Vanaf maandag 4 januari zijn de openingstijden van het gemeentehuis als volgt:


Kom alleen naar het gemeentehuis als het echt nodig is. U kunt alleen per telefoon een afspraak maken. We overleggen dan met u hoe noodzakelijk de afspraak is. Zo helpen we elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus terug te dringen.

In het gemeentehuis is het dragen van een mondkapje verplicht.

Heeft u klachten, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak als u klachtenvrij bent.

Heeft u zorg of ondersteuning nodig?

Neemt u dan contact op met Zorg in Deurne op telefoonnummer 0493-387 387 of kijk op zorgindeurne.nl.

Voelt u zich eenzaam en heeft u behoefte aan een praatje?

De medewerkers van LEVgroep Deurne staan voor u klaar. Neemt u gerust contact op met telefoonnummer 0493-352500.

Gelezen