Cultureel Deurne

Deurne heeft een bijzonder verleden op het gebied van kunst, muziek en literatuur. Onder de beroemde kunstenaars bevinden zich twee Wiegersma's: Hendrik (1891-1969; medicus-pictor), en zoon Pieter (1920; glazenier).

Hendrik Wiegersma woonde van 1917 tot 1922 op Stationsstraat 70. Dit huis staat er nog. In 1922 verhuisde hij naar zijn nieuwe herenhuis "De Wieger" aan de Liesselseweg. Na zijn dood werd dit verbouwd tot museum. Hendrik Wiegersma ontving in zijn huis "De Wieger" tussen beide wereldoorlogen vele beroemdheden, die hij tot zijn vrienden rekende. Onder hen bevond zich Ossip Zadkine, beeldhouwer. De stimulator van Wiegersma, Otto van Rees, woonde in de twintiger jaren enige tijd op het Klein Kasteel.

Van de tekstschrijvers en musici is ongetwijfeld Friso Wiegersma (1925) één van de grootsten van Deurne. Als levensgezel en tekstschrijver van Wim Sonneveld was hij onder meer verantwoordelijk voor de tekst van "Het Dorp", dat feitelijk over Deurne gaat! Ook de musici Aaltje Noordewier-Reddingius (1868-1949) en Jules de Corte (1924-1996) hadden hun wortels in Deurne. Een bijzonder feit dat niet iedereen weet: de groep waaruit later Doe Maar voortkwam, had zijn thuisbasis in Neerkant!

Van de schrijvers is Antoon Coolen (1897-1961) wel de bekendste. Zijn werk "Dorp aan de rivier" werd een bestseller en werd verfilmd. Maar ook "De goede moordenaar" is een bekend boek van hem. Toon Kortooms (1916-1999) schreef de vermaarde boeken "Beekman en Beekman" en "Help de dokter verzuipt". Het laatstgenoemde boek werd verfilmd. Een andere voor Deurne belangrijke schrijver was Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932). Frans Babylon (1924-1968) was een bekende dichter.

Een industrieel die veel voor het culturele leven van Deurne heeft betekend, was dr. Hub van Doorne (1900-1979).

Kijk bij kunst op straat voor beelden in en rondom Deurne.

Ook interessant

Terug

Pagina opties

Kom alleen naar het gemeentehuis als dat echt nodig is

Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk. Bel voor het maken van een afspraak met 0493-387711. Samen met u overleggen we dan hoe dringend uw verzoek is.

Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen wij u thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan contact met ons op.

Het gemeentehuis is weer geopend volgens de normale openingstijden. 

Actuele informatie over de openingstijden.

Bezoek aan de milieustraat

Er gelden richtlijnen in verband met het coronavirus. Neem deze goed door voordat u de milieustraat bezoekt

Gelezen