Inspiratie van anderen

Verschillende inwoners en ondernemers zijn al aan de slag gegaan. Hier vindt u een overzicht van enkele goede initiatieven. Wilt u hier zelf ook tussen staan met uw initiatief? Stuur dan even een bericht naar communicatie@deurne.nl.

Ook dit jaar is er weer een Duurzame Huizen Route. Op zaterdag 31 oktober en 7 november 2020 stellen verschillende mensen hun duurzame huis open. Bezoekers kunnen een kijkje nemen en allerlei vragen stellen. Altijd al eens willen binnenkijken bij een duurzaam huis of wilt u uw duurzame huis openstellen voor bezichtiging? 

Naar de pagina duurzame huizen route

Kijk ook eens op de blog van de familie Thijsse. Lees hoe zij hun woning van energielabel G naar energielabel A wisten op te waarderen.

10 oktober is de landelijke dag van de duurzaamheid. Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. Dit kan een les over afvalscheiding zijn of bijvoorbeeld een voorleesactie van een wethouder. Het doel is om duurzaamheid het nieuwe normaal te laten zijn. Wil je ook meedoen?

Naar de pagina dag van het onderwijs

Het sportpark de Smeltkroes in Liessel heeft op 7 mei de gaskraan dichtgedraaid. Het sportpark is nu aardgasloos. Na enkele jaren van onderzoek heeft de overstap dan toch echt plaatsgevonden.

In de loop van 2019 vielen die puzzelstukjes op een mooie manier in elkaar. Met ondersteuning van inhoudelijke experts. En door de financiële ondersteuning vanuit het Lijssels Potje, de Gemeente Deurne en landelijke subsidies. Het is zo gelukt om een grote stap te zetten naar verduurzaming van het sportpark, en daar zijn ze heel trots op.

Door de Coronacrisis liep de realisatie net iets anders en is er nog geen ruimte geweest deze mooie stap samen te vieren. “Dat komt nog!”, aldus de Stichting Belsa.

Naar de pagina sportpark de smeltkroes

Ingezaaide reststroken, insectenhotels en nestkastjes

Michel Lintermans is een initiatief gestart om reststroken in de gemeente Deurne in te zaaien. Dat gebeurt met wilde bloemen die goed zijn voor de biodiversiteit. Zo staan er langs het spoor zonnebloemstroken, in Vlierden een halve hectare koolzaad en vind je op verschillende locaties klaprozen. Bij het inzaaien van de reststroken helpen de gemeente Deurne, Vlinderstichting en lokale imkers. Ook ProRail is blij met het inzaaien van de restroken.

Verder heeft Michel het initiatief genomen om samen met de vlinderstichting en de vogelwerkgroep insectenhotels en nestkasten op te hangen in Deurne. Die worden gedeeltelijk gemaakt in de werkplaats op het Stationspark of worden geleverd door de vogelwerkgroep of vlinderstichting. Er wordt samen met de gemeente Deurne onderzocht of er meer nestkasten voor koolmezen geplaatst kunnen worden om de processierupsen te bestrijden. De koolmees is namelijk hun natuurlijke vijand. 

Boer Henk heeft in 2014 Bijzonder Brabants opgericht. Dat is een boerderij met een moestuin waar bijzondere groenten worden geteeld op een duurzame manier. Op de boerderij kunt u een kijkje nemen hoe dit in zijn werk gaat. Ook kunt u de lokale producten proeven. De groenten van Boer Henk gaan naar lokale restaurants. 

Naar de pagina bijzonder brabants

Ieder jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats. Honderden bedrijven en gemeenten doen dan letterlijk het licht uit. Gemeente Deurne en verschillende bedrijven doen dit jaar ook weer mee. Op 24 oktober 2020 wordt de 16e editie gehouden. Ook meedoen? 

Naar de pagina nacht van de nacht

Je bent er waarschijnlijk al vaak langs gefietst of gelopen, de plek van de Coöperatie Stationspark Deurne. Langs het spoor is een gezellige, groene locatie ingericht waar mensen welkom zijn voor een kijkje of om mee te helpen. Een idee van Michel Lintermans. Je vindt er kippen, moestuin, werkplaats en een kas in de toekomst. De producten uit de moestuin worden geleverd aan het cafetaria op het station. Naast de moestuin zorgt de coöperatie voor het groenonderhoud van de omliggende straten en kunnen mensen zwerfafval brengen. Het afval wordt gescheiden en gerecycled. De opbrengsten van het recyclen worden geïnvesteerd in planten. Als je als vrijwilliger mee wilt helpen of je wilt gewoon een kijkje nemen, dan ben je van harte welkom.

Naar de pagina stationspark

Terug

Pagina opties

Verbouwing gemeentehuis

Het gemeentehuis wordt verbouwd. De afdeling Publiekszaken verhuist tijdelijk naar Harmoniestraat 5. Daar kunt u vanaf 30 augustus terecht voor het aanvragen en afhalen van paspoort, rijbewijs, etc. Hier kunnen inwoners ook terecht voor het ophalen van de PMD-zakken.

Zorg in Deurne blijft tijdens de eerste fase van de verbouwing nog in het gemeentehuis, evenals college, directie en griffie. De toegang tot het gemeentehuis is tijdelijk via de zijingang aan de Oude Martinetstraat.

Openingstijden

Gelezen