Praktische tips

Wat kan ik zelf allemaal doen om duurzamer te leven?

Huis

Er zijn 1001 verschillende manieren hoe je kunt verduurzamen. Zo kunt u uw huis beter isoleren om het energieverbruik terug te schroeven. Daarnaast kunt u denken aan hergebruik. Bijvoorbeeld van het warme water dat wegspoelt tijdens het douchen. Of wek met zonnepanelen eigen energie op. Doe een gratis check via www.energyportpeelland.verbeterjehuis.nl en kijk wat u kunt doen om te verduurzamen en te besparen op de energierekening. Inspiratie nodig? Kijk dan eens op de blog van de familie Thijsse. Lees hoe zij hun woning van energielabel G naar energielabel A wisten op te waarderen.

Tuin

Verduurzamen kan ook in de tuin. Door tegels te vervangen door groen, want dan kan het water beter de grond in. Dat is goed voor het grondwaterpeil, en dus ook voor uw eigen planten. En het is goed voor de biodiversiteit. Een groene tuin is in de zomermaanden bovendien koeler en dus prettiger om in te in te verblijven. Zo werkt u ook nog eens aan uw eigen gezondheid. Verder zult u merken dat veel vogels en bijen naar uw tuin komen. Een groene tuin helpt ook bij het filteren van de lucht. Genoeg redenen dus om de tegels te vervangen door bloemen en planten. Tegenwoordig kunt u zelfs uw dak groen maken! Dat is goed tegen de hitte, houdt water langer vast, trekt vogels en bijen aan, filtert de lucht en zorgt voor een betere isolatie.

Meer informatie

Kijk voor een overzicht van wat u allemaal kunt doen op de website ‘Iedereen doet wat’ van de Rijksoverheid of op Milieu Centraal.  Met veel voorbeelden en handige tips. Niet alleen voor huis & tuin, maar ook voor duurzaam vervoer, minder afval produceren, energie besparen en minder voedsel verspillen.

Terug

Pagina opties