Onlangs kwam Janny uit de St. Jozef bij het energieloket met deze vraag: ‘Hoe kan ik besparen zonder investering?’

Boven een jaarverbruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh per huishouden gaan we betalen volgens de hoge marktprijzen, zo heeft de overheid laten weten. Uit het oogpunt van kosten is het dus zaak hier onder te blijven. Liefst zo veel mogelijk. De grootste besparing is om in kamers waar u niet komt de verwarming helemaal dicht te draaien en de deuren dicht te doen. Grote kans dat u dit al hebt gedaan.

Daarna komt het lager zetten van de thermostaat, maximaal op 19 graden bijvoorbeeld. Dit kan een paar dagen wennen zijn, maar na een aantal dagen past uw lichaam zich aan. In de tussentijd kunt u het beste extra warm kleden.

Misverstanden

  • Gebruik geen elektrische kachel of infraroodpaneel om langdurig te verwarmen. Dit zijn een echte stroomslurpers! Ze zijn enkel nuttig om een ruimte te verwarmen waar u kort verblijft en op het moment dat u er bent. Een ruimte die u niet of nauwelijks verwarmt als er niemand is.
  • Gebruik geen open haard of houtkachel. De rook is ongezond voor uzelf en uw omgeving. Ook vliegt een groot deel van de warmte door de schoorsteen naar buiten.

Een andere grote besparing is korter douchen, minder warm douchen of u vaker wassen aan de wastafel. Denk aan een besparing van € 90 tot € 200 per jaar.

Ook een flinke besparing is het wegdoen van een tweede koelkast. 1 op de 5 Nederlanders heeft meer dan één koelkast in huis. Zo’n tweede koelkast is vaak een oude koelkast en dat zijn meestal  echte energieslurpers. Zet die uit en doe ‘m de deur uit. De besparing is € 40 tot € 110 per jaar.

Verder doet u waarschijnlijk ’s avonds al de gordijnen dicht. Dat scheelt warmteverlies. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.

Meer informatie?

Uw vragen over energie kunt u richten aan deurne@energiehuisslimwonen.nl Ieder zaterdag is het energieloket bij de Ossenbeemd open van 10 tot 12 u. Opgeleide energiecoaches staan u gratis te woord.

Logo Energiehuis Slim Wonen