Vrijdag 8 april kreeg de heer Jan van As uit handen van burgemeester Greet Buter een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Het betreft de titel ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de Stichting Vlooienmarkt Deurne. 

Pater Jan van As

Pater Jan van As heeft jarenlang onbetaald sociaal werk verricht. Hij is vanaf 1972 betrokken bij de Stichting Vlooienmarkt Deurne en heeft zich ingezet voor de Sinti- en Romagemeenschap. Daarnaast heeft pater Jan van As zich op veel terreinen actief betoond waarbij het welzijn en welbevinden van de mensen voorop stonden.

Pater Jan van As was in 1972 initiatiefnemer van de Stichting Vlooienmarkt Deurne, die dit jaar haar 50 jarig bestaan viert. Al die jaren is Pater Jan van As betrokken bij de Stichting. Sinds 2001 is hij voorzitter. 

Vanuit zijn huidige woonplaats Steyl gaat Jan van As minimaal twee keer per week naar Deurne voor het sorteren, opruimen en inrichten van de Vlooienmarkt.
Daarnaast is hij vaak onderweg om spullen op te halen. De opbrengst is voor goede doelen zoals kleinschalige projecten in de Derde Wereld. 

Vanaf het moment dat Jan van As als pastoor in Asten werkzaam was, heeft hij zich speciaal ingezet voor de Sinti en Roma. Eerst alleen in de parochie en vanaf 2015 als bestuurder van het Pastoraat voor het Woonwagenwerk in Nederland. Jan van As steunde de Sinti en Roma ruimhartig.

Verder was Jan van As, naast zijn betaalde baan, ook nog actief als groepsleider bij het Missiehuis in Deurne. Na zijn pensionering heeft hij hier nog tot 2015 diensten verzorgd.  In Asten had hij nog veel persoonlijke contacten. Hij ging daar op huisbezoek, wat zeer gewaardeerd werd. Hij organiseerde groepsreizen naar Israël en Rome en zat in het bestuur van de KRO. In Steyl was hij vice-rector van de SVD-gemeenschap. Door zijn bemiddeling zijn de ontwikkelingen in het kloosterdorp Steyl vooruitgegaan.