Overlast van ongedierte zoals mieren, slakken en bladluizen kunt u zelf bestrijden. De manier waarop u dit kunt doen verschilt per diersoort. Groter ongedierte, zoals ratten, kunt u beter niet zelf bestrijden.

Heeft u overlast van ongedierte of wilt u weten hoe u ongedierte kunt bestrijden? Wij zijn aangesloten bij het Kenniscentrum Dierplagen (KAD). Het KAD neemt de meldingen aan, adviseert en beantwoordt vragen van particulieren op het gebied van plaagdieren.

Contactgegevens KAD

U kunt telefonisch contact opnemen op telefoonnummer 0317- 41 96 60 (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur) of via het contactformulier op de website van de KAD.(externe link)

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. In de maanden mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland behaarde rupsen te vinden. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Bij het onderwerp "Eikenprocessierupsen" vindt u meer informatie over de eikenprocessierups, waar deze het meest voorkomen in de gemeente en wat wij doen om de overlast te voorkomen en bestrijden.

Zwarte rat

Hoe kunt u de zwarte rat herkennen?

De zwarte rat is blauwgrijs tot zwart van kleur. Het is een slank dier met een spitse snuit en grote oren en kraalogen. De dunne staart is langer (17-25 cm) dan het lichaam (14-23 cm).

Wat moet u doen bij overlast van de zwarte rat?

Ratten in en om uw huis

Het bestrijden van de zwarte rat op uw perceel is uw eigen verantwoordelijkheid. Zwarte ratten moeten door een professionele ongediertebestrijder worden bestreden. Deze kan uw huis inspecteren en vervolgens de ratten bestrijden. Als u een vermoeden heeft dat er in uw huis of tuin zwarte ratten zitten, kunt u contact opnemen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Zij geven u advies en informatie over de mogelijkheden.

Ratten in de openbare ruimte

Ziet u een rat in de openbare ruimte? Wij werken nauw samen met het KAD: zij nemen uw melding aan, beantwoorden uw vragen en geven advies.

Contactgegevens KAD

Hoe kan ik de zwarte rat buiten houden?

  • Een plek zonder eten en schuilgelegenheid is voor ratten onaantrekkelijk.
  • Sluit vuilnisbakken, containers en voerbakken voor dieren goed af.
  • Vermijd afvalhopen waar voedsel in zit en kijk uit met overtollig strooien van dierenvoer.
  • Probeer te vermijden dat er in uw tuin spullen zijn, waar de ratten zich in of onder kunnen verstoppen.
  • Voer dieren buiten zo vroeg mogelijk op de dag zodat er na schemering geen restanten blijven liggen. Haal restanten aan het eind van de dag weg.
  • Als u dieren houdt, zorg ervoor dat ratten niet in of onder de hokken kunnen komen. Een jonge rat kan door een kier van 0,5 cm komen, een volwassen rat door een kier van 1 cm. Gebruik voor het afschermen van de hokken metaal gaas.
  • Maak uw huis (stal of hok) ratdicht. Dit betekent dat u kieren groter dan 0,5 cm moet afdichten. Dit kan bijvoorbeeld met bijenbekjes, een rvs-plaat of sneldrogend cement.

Vleermuizen en steenmarters

Tussen 2008 en 2010 is het ‘Meldingsnetwerk voor vleermuizen en steenmarters in gebouwen’(externe link) opgericht. Dit is een samenwerking tussen de Zoogdiervereniging, het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij Brabants landschap en de Brabantse gemeenten.

De werking

Heeft u overlast van vleermuizen of steenmarters in gebouwen? Neem dan contact op met ons op via telefoonnummer 0493 - 38 77 11. Wij schakelen vervolgens een opgeleide vrijwilliger in die de melding verder afhandelt.

Bijen- of wespennest

Heeft u last van een bijen- of wespennest op gemeentegrond? Dan kunt u hiervan bij ons een melding doen. Bevindt het nest zich op uw eigen grond dan moet u zelf zorgen dat het nest verwijderd wordt. Het is belangrijk dat een bijen- of wespennest op de juiste manier wordt verwijderd. Als dat niet veilig gebeurt, kunnen de beesten agressief worden en steken. Op internet kunt u bedrijven vinden die een bijen- of wespennest veilig voor u kunnen verwijderen.

Bladluizen

In de zomerperiode zijn er veel bomen die een plakkerig laagje afscheiden. Heel vervelend als uw auto of tuinmeubels ermee worden bedekt. Deze plaklaag wordt veroorzaakt door bladluizen. Dit zijn kleine insecten, die leven van de sappen uit planten. De bladluizen halen hun voedsel voornamelijk uit jonge zachte bladeren.

Honingdauw

In plantensap zitten suikers die de bladluizen nodig hebben om van te leven. Bladluizen zuigen altijd meer sap op dan ze eigenlijk nodig hebben. Wat ze teveel opzuigen, lozen ze. Dat veroorzaakt een soort regen van suikerwater dat blijft plakken onder de bomen. Dit verschijnsel wordt honingdauw genoemd. Op de honingdauw groeit een roetschimmel, die het een zwarte doffe kleur geeft.

Wat doet de gemeente tegen bladluizen?

Wij kunnen weinig doen aan het bestrijden van bladluizen. Het spuiten van gif is niet toegestaan, omdat het slecht is voor het milieu en de gezondheid. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen is erg duur en niet altijd effectief. Onze ervaring is dat de natuur het meest effectief is in de bestrijding van bladluis. Bladluizen worden gegeten door vogels en andere insecten. Ook een regenbui zorgt ervoor dat het aantal bladluizen sterk vermindert. 

Hoe kunt u de honingdauw verwijderen?

Als u niet te lang wacht, is de honingdauw gemakkelijk van uw auto of tuinmeubels te verwijderen met warm water.

Heeft u gevonden wat u zocht?