Een F-35 jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht voert op 17 oktober een belevingsvlucht uit in de omgeving van de voormalige vliegbasis de Peel. Dat gebeurt op verzoek van (inwoners) van de omliggende gemeenten en heeft als doel om hen het geluid van de F-35 te laten beleven. Ter voorbereiding op deze belevingsvlucht vinden twee informatiebijeenkomsten plaats. Op 3 oktober verzorgt het Ministerie van Defensie een openbare informatieavond in het gemeentehuis van Gemert-Bakel en op 6 oktober in het gemeentehuis van de Gemeente Venray. De informatieavond op 6 oktober zal  ook te volgen zijn met een livestream op internet(externe link).

Uitleg over de routes

De vlieger van de F-35 vliegt aankomst- en vertrekroutes en nadert daarbij de voormalige vliegbasis vanuit verschillende kanten. Tijdens de informatiebijeenkomst wordt onder andere uitleg gegeven over deze routes. Daarnaast krijgen bezoekers informatie over de onderzoeken die met betrekking tot de belevingsvlucht worden gedaan, namelijk geluidsmetingen en het belevingsonderzoek. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) voert de geluidsmetingen uit en Invior het belevingsonderzoek. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen over deze onderwerpen. 

Aanmelden voor de bijeenkomsten

U bent op 3 of 6 oktober om 19.00 uur van harte uitgenodigd om één van deze bijeenkomsten bij te wonen. De informatieavond zal omstreeks 21.00 uur eindigen. De ruimten in het gemeentehuis zijn ruim maar niet onbeperkt. Daarom worden geïnteresseerden verzocht om zich van te voren aan te melden via informatiedepeel@mindef.nl onder vermelding van naam en woonplaats. Vanaf 3 oktober is de informatie over de belevingsvlucht terug te lezen op de website van defensie(externe link), onder 'Belevingsvlucht 17 oktober'. Daarnaast is informatieavond op 6 oktober ook te volgen met een livestream op internet.

Ik meld me aan voor één van de bijeenkomsten

Adressen bijeenkomsten

3 oktober

Gemeente Gemert-Bakel
Ridderplein 1
5421 CV Gemert

6 oktober

Gemeente Venray
Raadhuisstraat 1
5801 MB Venray

Heropening vliegbasis De Peel

Defensie wil vliegbasis De Peel heropenen. Door de verslechterde veiligheidssituatie in de wereld moet Defensie meer oefenen. Hierdoor neemt het aantal militaire vluchten toe. Onder meer door het sluiten van vliegbases Soesterberg, Twenthe en Valkenburg zo’n 16 jaar geleden heeft Defensie weinig (geluids)ruimte om het aantal vluchten uit te breiden. Alle vliegbases zitten ‘vol’ of bijna vol. Heropening van vliegbasis De Peel helpt het ruimtegebrek op vliegbases op te lossen. Defensie wil dan jaarlijks 3x6 weken vanaf De Peel vliegen met F-35 jachtvliegtuigen.