Aardwarmte is een duurzame energiebron, die op termijn mogelijk ruim twee miljoen woningen in Nederland van warmte kan voorzien. Nederland werkt hard aan het halen van de klimaatdoelstellingen en wil graag ook minder afhankelijk worden van binnen- en buitenlands aardgas. Om de mogelijkheden voor aardwarmte beter in te kunnen schatten is onderzoek nodig. Daarom voeren EBN en TNO met een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het SCAN programma uit. SCAN voerde al eerder in de omgeving van Deurne onderzoek in de ondergrond uit en wil nu samen met ook de omliggende gemeenten verkennen of en waar een onderzoeksboring uitgevoerd kan worden. Mogelijk opent dit de weg voor toekomstige toepassing van aardwarmte in dit gebied. De SCAN-boring zelf is alleen bedoeld voor het verzamelen van data en zal daarna weer worden opgeruimd.

De gemeenteraad van Deurne is geïnformeerd over het zoekgebied waar een onderzoeksboring zou kunnen plaatsvinden. Het SCAN-programma heeft de ondergrond in deze regio al eerder onderzocht tijdens de landelijke seismische campagne(externe link) om data te verzamelen voor de toekomstige toepassing van aardwarmte. Om de potentie voor aardwarmte nog beter te kunnen onderzoeken wil SCAN hier tevens een onderzoeksboring uitvoeren.

Keuze voor het zoekgebied

Het zogenoemde ‘zoekgebied’ ligt ten noorden van de gemeente Deurne en beslaat ook delen van de gemeenten Gemert-Bakel en Venray. De kaart van het zoekgebied is hier toegevoegd. SCAN vindt dit gebied interessant omdat hier meerdere aardlagen aanwezig zijn, waaruit mogelijk aardwarmte gewonnen kan worden. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. Een boring op een strategisch gekozen locatie kan daarom informatie opleveren voor een veel groter gebied. Zo kan een boring hier niet alleen informatie opleveren over de directe omgeving maar ook voor delen van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Limburg, Gelderland en Utrecht. Tijdens de boring doet SCAN metingen om de geschiktheid van deze lagen te onderzoeken voor de winning van aardwarmte voor Deurnese huishoudens en bedrijven.

Hoe ziet het proces eruit?

Dat hier een zoekgebied is aangewezen betekent nog niet dat er in dit gebied ook een boring plaats zal vinden. De komende maanden werkt SCAN samen met de lokale overheden aan de verkenning van de haalbaarheid van een boring en een mogelijk goede locatie hiervoor. Deze locatie ligt bij voorkeur niet in een gebied met dichte bebouwing. Er wordt rekening gehouden met veiligheid, water, natuur en archeologische en landschappelijke waarden. Mocht een proefboring plaatsvinden, dan wordt er vooraf nog een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners. Het boren zelf duurt enkele weken, de werkzaamheden hieromheen duren ongeveer zes maanden. Na afronding van de boorwerkzaamheden en metingen worden alle installaties verwijderd en wordt de locatie teruggebracht in de originele staat. 

Het SCAN programma

SCAN wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN) in samenwerking met onderzoeksorganisatie TNO met een subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. SCAN onderzoekt al sinds 2019 de Nederlandse ondergrond door het uitvoeren van seismisch onderzoek en het bewerken van bestaande data. Seismisch onderzoek geeft een goed beeld van de diepte en dikte van mogelijk interessante aardlagen voor aardwarmte en hoe ver deze ondergronds doorlopen. Om meer informatie te verkrijgen over de temperatuur en doorlaatbaarheid van deze lagen en daarmee over de hoeveelheid warmte die de ondergrond kan leveren, zijn ook boringen nodig. 

Meer informatie

Zoekgebied Deurne

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.