Deze week ontvangen alle huishoudens in gemeente Deurne de afvalscheidingskaart bij het Weekblad voor Deurne. De kaart geeft aan welk soort afval in welke afvalbak hoort. “We proberen het scheiden van afval op deze manier een stuk makkelijker te maken voor onze inwoners”, vertelt Jacqueline Graat, medewerker afval en duurzaamheid bij gemeente Deurne.

Waar hoort het afval in?

Het scheiden van afval wordt steeds belangrijker. Door het goed scheiden van afval kan het afval beter (her)gebruikt worden en draagt het bij aan een beter milieu. Graat: “Veel mensen scheiden al hun glas, het papier en GFT. Maar bij veel producten blijft de vraag: in welke afvalbak mag dit precies?” Op de afvalscheidingskaart staat een overzicht van verschillende soorten afval en waar het afval hoort, van de restcontainer tot aan de milieustraat. “De afvalscheidingskaart geeft een mooi overzicht voor mensen thuis. Handig om in de buurt van de prullenbak binnen te hangen. De mobiele app van Blink gaat nog verder. Met de zoekfunctie kun je specifiek opzoeken wat in welke bak hoort. Echt een aanrader!”

Meer service

Naast het uitreiken van de afvalscheidingskaart gaat gemeente Deurne in het komend jaar nog meer service bieden richting haar inwoners voor het scheiden van afval. Graat: “Zo krijgen alle inwoners de mogelijkheid om een kleine restcontainer aan huis te krijgen, reiken we speciale keukenbakjes uit voor het GFT afval voor wie wil, komt er vier keer per jaar een ophaalservice voor het grof tuinafval en gaan we afvalcoaches inzetten om inwoners nog beter te begeleiden met afval scheiden.” In het tweede kwartaal van 2022 komen er ook speciale voorzieningen voor luier- en incontinentiemateriaal in de gemeente Deurne. De gemeente is op dit moment druk bezig met het bepalen van de locaties van deze voorzieningen.

Afvalcoaches

Voor de Deurnenaren die hulp willen bij het goed afval scheiden, kunnen de hulp inschakelen van afvalcoaches. Graat: “Een afspraak met een afvalcoach geeft veel inzicht in hoe je nog beter afval kunt scheiden. En het zal je verbazen hoe weinig er dan in de grijze bak gaat.” Eind januari gaat de GRIP-wagen ook weer door de gemeente rijden. Bij de GRIP-wagen kan men kleine hoeveelheden grof huishoudelijk afval snel en gemakkelijk inleveren. “Ook zijn de afvalcoaches bij de GRIP-wagen aanwezig om alle vragen over afval te beantwoorden van de bezoekers.”

Samen zorgen voor minder afval

Op 28 september 2021 is door de gemeenteraad van Deurne het afvaluitvoeringsplan 2022-2025 vastgesteld. Het doel is om zo nog beter afval te scheiden en samen te zorgen voor minder afval in gemeente Deurne. Met het nieuwe plan blijft de afvalstoffenheffing laag in vergelijking met andere gemeenten. De service naar inwoners verbeterd voor afval scheiden. De gemeente komt hiermee dichterbij het doel om tot minder restafval te komen en richting een circulaire economie te bewegen. Gemeente Deurne is hierin één van de koplopers in de regio.

De afvalscheidingskaart is gratis voor alle inwoners van gemeente Deurne. Heeft u geen afvalscheidingskaart ontvangen? Dan kunt u deze gratis ophalen bij de afdeling Publiekszaken aan de Harmoniestraat 5 in Deurne. Hier kunt u ook terecht voor het ophalen van gratis PMD-zakken.