De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. Deze nieuwe wet bundelt de regels en maakt ze eenvoudiger. Met behulp van 1 digitaal loket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Bijvoorbeeld de aanleg van een stadspark. Of een initiatief van burgers om een duurzaam energiesysteem te bouwen. De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2024.

Waarom komt de Omgevingswet er?

Er zijn veel regels in Nederland die zorgen voor een veilige en prettige omgeving om in te wonen en te werken. Die regels gaan onder andere over hoe we omgaan met natuur, milieu, bouwen en wonen. De vele regels maken het soms ingewikkeld om projecten voor bijvoorbeeld de bouw van woningen of wegen te starten. De Omgevingswet bundelt de regels en maakt deze eenvoudiger zodat projecten sneller kunnen starten en eerder klaar zijn.

De Omgevingswet bundelt de wetten voor de leefomgeving

VanNaar
26 wetten1 wet
60 algemene Maatregelen van Bestuur4 algemene Maatregelen van Bestuur
75 ministeriële regelingen1 Omgevingsregeling

Wilt u een ruimtelijk project starten?

Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een reclamebord wilt plaatsen of een boom wilt kappen. Via het online Omgevingsloket kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig heeft. U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen. In bepaalde gevallen mag u bouwen zonder een vergunning aan te vragen. Neem bij het maken van uw plannen zo vroeg mogelijk contact met ons op. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Dit heet een vooroverleg. Dit kan ook via het omgevingsloket.