21.000 kiezers

Vorige week waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In Deurne heeft meer dan 80 procent van de mensen die mogen stemmen dat ook gedaan. Daarmee is het overgrote deel van de Deurnese bevolking vertegenwoordigd in de uitslag. 

Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Ik merk dat er heel verschillend gedacht wordt over de uitslag: er zijn mensen blij en hoopvol, anderen zijn bezorgd. Belangrijk blijft dat we elkaar blijven zien en blijven verstaan, los van wat je van de uitslag vindt.

Verkiezingen organiseren is een hele klus. Vanuit onze gemeente zijn de collega’s van de afdeling burgerzaken er maanden druk mee. Ook onze buitendienst is onmisbaar bij het plaatsen en inrichten van de 19 stembureaus. Veel lof heb ik voor de vrijwilligers die van half acht in de ochtend tot negen uur ’s avonds op het stembureau zaten en daarna nog de stemmen telden, soms tot diep in de nacht. Voor dat tellen kwam een grote groep extra vrijwilligers, die het grootste deel van de donderdag nog bezig waren. Zij zorgden samen ervoor dat bijna 21.000 inwoners hun stem konden uitbrengen. Complimenten! Overigens gaan op 6 juni 2024 de stembussen weer open, maar dan voor het Europees parlement.

Op deze laatste dag van november, is Sinterklaas een onvermijdelijk thema. Ik ben blij dat we de goedheiligman in Deurne op aardige en waardige wijze mochten verwelkomen. Bij de intocht op de Markt zag ik op de gezichten van de kinderen vooral de spanning en blijdschap, en zo hoort dat ook. Ondanks de voorspelde buien waren ze met hun ouders weer volop paraat. Sinterklaas en zijn grote schare aan pieten, PadaM, de Pietenschool en de dansertjes en maakten er een mooi feestje van. Gelukkig was het grote rode boek met alle namen ook in Deurne weer terecht.

Greet Buter