Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Op 22 november zijn er (weer) verkiezingen voor de Tweede Kamer. Niemand die tv kijkt, kranten leest of sociale media gebruikt, kan daaromheen. De voorspelling is dan ook dat de opkomst hoog zal zijn. Ik hoop dat ook u, als inwoner van Deurne, uw stem laat horen. U heeft vorige week de kandidatenlijsten in de brievenbus gevonden. Het is een hele puzzel om de goede kandidaat te vinden. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen, zoals de stemwijzer. Als u ingewikkelde taal moeilijk te volgen vindt, is er op de website van ProDemos (prodemos.nl) een verkiezingskrant in begrijpelijke taal te downloaden.

Burgerschap begint bij de basis: hoe praat je er als ouders met je kinderen over, en hoe gaat de school ermee om? Op de Gerardusschool hebben groep 7 en 8 er een project van gemaakt. Vorige week heb ik de school bezocht en verteld over hoe de democratie in elkaar zit op landelijk niveau, maar ook in de gemeente Deurne. Daarna konden de kinderen vragen stellen over hoe het is om burgemeester te zijn. Daar hadden ze goed over nagedacht; er kwamen heel leuke vragen voorbij, maar ook echt moeilijke, bijna gewetensvragen. Bijvoorbeeld over de ambities voor Deurne en hoe de wereld, en dus ook Deurne, steeds verandert. Gelukkig mocht ik ook mijn lievelingskleur en voorkeur voor auto delen. Het was een heel leuke en waardevolle ochtend.

Afgelopen zaterdag was het 11/11. Het carnavalsseizoen is weer begonnen, met het uitkomen van de prinsen bij de diverse verenigingen. Alle prinsen, prinsessen en entourage: van harte gefeliciteerd en vooral heel veel plezier met dit voor jullie bijzondere jaar.

De Deurnese carnavalsvereniging De Peelstrekels bestaat dit jaar 66 jaar, in carnavalstermen een mooi jubileum. Zaterdagavond begon het seizoen ook voor mij, met de inauguratie van Niels I als 66e prins van de Peelstrekels. Zaterdag opent op een bijzondere manier het pop-upmuseum in het cultuurcentrum. Ik verheug me op de aanloop ernaartoe en op de carnavalsdagen zelf. Laten we er samen weer een mooi en verbindend feest van maken!

Greet Buter