Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Je staat er vaak niet bij stil, maar het is ontzettend bijzonder dat we binnen een paar tellen een bericht naar de andere kant van de wereld kunnen sturen. Dat heeft uiteraard voor- en nadelen. Maar één ding is zeker; zonder communicatie zijn we nergens. Dat voert me 1300 (en 1) jaar terug in de tijd…

In het jaar 721 werd in Echternach (Luxemburg) de schenking van een hoeve en grond genaamd Durninum aan St.Willibrordus vastgelegd in een akte. Vanuit die hoeve is door de eeuwen heen het dorp Deurne ontstaan. 

Museum Techniek met ’n Ziel bracht de bijzondere mijlpaal het afgelopen weekend beeldend tot uitdrukking, door de akte vanuit het klooster in Echternach naar Deurne te brengen met de communicatiemiddelen van toen tot heden. De afstand werd in 4 dagen overbrugd: te voet, te paard, met postduiven, per postkoets en met de optische telegraaf van Claude Chappe.

Op Hemelvaartsdag mocht ik de akte feestelijk in ontvangst nemen en dit via whatsapp terugmelden aan de burgemeester van Echternach. Dat ging toch een stuk sneller dan de tocht. En dan besef je weer eens; de techniek staat voor niets.

Tot en met 30 juni is in museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant een interactieve expositie te zien over de communicatiemiddelen van vroeger tot nu. Ik zie graag op social media (#Deurne1300) wat je van het evenement en de expositie vond!
 

Greet Buter