Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Het was een lang en nat voorjaar, maar half juni brak de zon door. En hoe! Zonnig, warm en (heel) droog was het de tweede helft van juni. Fijn om zo te kunnen genieten van het buitenzijn, al denken diegenen met hooikoorts daar misschien wat genuanceerder over. Het is ook weer dat risico’s met zich meebrengt, met name op (bos)brand. Ook in Deurne moest de brandweer hiervoor uitrukken. Vanwege de weersomstandigheden nemen ze elke melding zeer serieus en rukken direct uit met alles wat nodig zou kunnen zijn. Ik ben erg blij en dankbaar dat onze brandweer alert en effectief zijn werk doet. Let wel: het zijn vrijwilligers, maar wel heel professionele.

Bij het begin van de zomer horen ook uitgestoken vlaggen met tassen eraan. Dit is een zeer Nederlandse gewoonte, om aan de buitenwereld te laten weten dat weer een nieuwe jaargang jongeren is geslaagd voor het eindexamen. Een beloning voor hard werken en doorzetten, dus een welgemeende felicitatie aan alle geslaagden en hun ouders! De spanning is eraf en er begint een nieuwe fase, die toch ook weer spannend zal zijn.

Later in juni eindigde het aspergeseizoen. Ik heb er ook dit jaar weer volop van genoten! Na de langste dag krijgen de planten de nodige rust om volgend jaar weer volop asperges te kunnen laten groeien. De asperges zijn een mooi voorbeeld van een ‘Product uit Het Land van de Peel’. Agrarische ondernemers en streekwinkels hebben samen met ZLTO en het innovatiehuis De Peel de handen ineen geslagen om deze producten beter onder de aandacht te brengen. Ook sterrenchef Jermain de Rozario is met streekproducten aan het koken in zijn Helmondse restaurant. Onlangs mocht ik samen met hem het eerste erfbord onthullen bij de oesterzwammenkwekerij van Mariëlle van Lieshout in Liessel. De producten met het label ‘Product uit Het Land van de Peel’ zijn ook bij streekwinkels in onze gemeente te koop.

Greet Buter