De donkere januaridagen liggen weer achter ons. In februari (soms in maart) vieren we carnaval.

Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Zelfs de Germanen stonden al stil bij het langer worden van de dagen in deze periode. ‘Ze vierden in het voorjaar een feest, omdat de zon weer langer scheen en de koude winter eindelijk voorbij was. Tijdens het feest werd aan de goden gevraagd om een voorspoedige oogst. De kwade geesten werden met maskers, gezang, gedans en optochten verjaagd’, zo staat op de website van de Canon van Nederland te lezen. 

Later werd het vooral het feest voorafgaand aan de vastentijd: 40 dagen tot Pasen, dagen waarin gelovigen geacht werden geen vlees te eten en in alle opzichten te matigen. Ik hoor nog wel eens van een enkeling die bewonderenswaardig invulling geeft aan deze traditie.

Voor ons is carnaval een feest waarin we even los komen van onze vaste patronen, gek doen, de rollen omdraaien. Een feest dat alleen maar samen gevierd kan worden. En een feest dat mogelijk gemaakt wordt door heel veel vrijwilligers, voor en achter de schermen. Als gemeente zijn we hier heel trots op. Om daar uiting aan te geven, nomineren de verenigingen elk jaar hun vrijwilligers voor een Vetlirre Medallie. Ook dit jaar zijn die medailles bij de verenigingen uitgereikt. Ik vind het heel leuk om daar elke keer bij te zijn en de verrassing op de gezichten van de ontvangers te zien. Het leuke is ook, dat ik zo elk jaar in elk (kerk)dorp een carnavalsactiviteit kort bezoek. 

We komen elkaar met carnaval dus anders tegen. Daarom geef ik ook symbolisch de sleutels van de gemeente in handen van de prinsen en prinsessen. Gelukkig krijg ik ze een week later weer net zo symbolisch terug. Het is goed om een waardevolle traditie met zo’n ritueel te openen en ook weer af te sluiten.

Ik wens u een heel fijne, gezellige, veilige en mooie carnaval toe. Alaaf!

Greet Buter