Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Volgende week is het ‘Dutch food week’, vrij vertaald in het Nederlands: Eetweek.

Een week waarin gezond eten van eigen bodem centraal staat. Meer groente en fruit eten. Ontbijten als een gezonde start van de dag. Minder vetten, suikers en andere dingen die niet goed voor je zijn. Het komt allemaal voorbij met een feestelijk sausje eromheen. Toevallig las ik pas over een onderzoek waaruit blijkt dat er veel mensen zijn die dit soort initiatieven en adviezen van instanties en van de overheid betuttelend en irritant vinden en soms juist het tegenovergestelde doen. Daarom heb ik erg getwijfeld of ik deze column over dit onderwerp wel zou schrijven. Wéér iemand die het niet kan laten om met een vingertje te wijzen. Ik schrijf hem toch, omdat ik vind dat het daar in de eetweek ook wel over mag gaan.

Ik houd zelf heel erg van lekker eten en probeer dat ook zo gezond mogelijk te doen en het liefst samen met anderen. Ik sta graag zelf in de keuken om voor gasten te koken, maar kan ook heel erg genieten van de kookkunsten van anderen. Naast gezond is gezellig eten goed voor een mens. Zo kijk ik erg uit naar de wereldmaaltijd volgende week maandag, die het platform Global Goals samen met leerlingen van het Hub van Doornecollege gaat bereiden. Wat ze allebei belangrijk vinden is dat goed en gezond eten lekker is en voor iedereen bereikbaar. De leerlingen gaan samen met een professionele chef-kok aan de slag, dus dat belooft iets bijzonders te worden.

In mijn agenda staat op vrijdag 13 oktober ook het burgemeestersontbijt. Samen met leerlingen van een klas van basisschool Tijl Uilenspiegel ontbijten in het Huis voor de samenleving. Dat gaat zeker heel gezellig worden. Het is een goed idee om al jong met kinderen te praten over goed en lekker eten.

Goed en gezond eten, dat klinkt erg gemakkelijk. Maar iedereen die een gezin grootbrengt of heeft gebracht weet dat het een stuk eenvoudiger klinkt dan het is. Soms is het simpelweg te duur of te ingewikkeld. Het feit dat ook in Deurne gezinnen gebruik moeten maken van de voedselbank, laat dat zien. Fijn dat we een voedselbank hebben, verdrietig dat die nodig is. Soms speelt tijd een rol: het ene kind moet naar de zwemles, het andere naar voetbal. Je hebt zelf de hele dag lopen rennen… dan is het toch niet raar dat je soms met de maaltijd in de knel komt? Laten we dus ook niet altijd te streng zijn voor onszelf en af en toe ook gewoon lekker genieten… samen!

Greet Buter