Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Terwijl ik deze column schrijf, gaan we langzaamaan de vakantieperiode in. Vakantie, een periode om even los te komen van de hectiek van de agenda, is een fijne manier om weer nieuwe energie op te doen. Mij geeft zo’n rustige periode (ik heb nog niet echt vakantie) de mogelijkheid om ook eens van een afstandje te kijken naar alles wat er gebeurt. Voor mij waren de afgelopen weken best intensief. 

Traditioneel zijn de avonden en de weekenden voor de zomervakantie volgepland met allerlei activiteiten. Een daarvan was de opening van de tentoonstelling Het Vrouwenpallet in museum De Wieger. Met deze expositie wordt het verhaal verteld van vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de vorige eeuw. Om in die tijd als vrouw serieus genomen te worden, was het helemaal niet gek om onder een mannennaam te werken. Bij de opening van de tentoonstelling heb ik de parallel getrokken naar de politiek vandaag. Els Borst zei eind jaren ’90 al dat ‘politiek te belangrijk is om alleen aan mannen over te laten’. Nu, bijna 25 jaar verder, is het nog steeds een uitdaging om tot gelijke verhoudingen te komen. Onze gemeenteraad, met 11 vrouwen en 12 mannen, is een positieve uitzondering. 

Deze week zag ik twee leuke filmpjes voorbij komen op social media waarin onze wijkagenten een hoofdrol spelen. Heel goed om te zien en te delen op welke positieve manier onze wijkagenten in het nieuws komen, want ze doen ontzettend belangrijk werk voor de leefbaarheid en de veiligheid in de Deurnese dorpen en wijken. Het werk van een (wijk)agent kent natuurlijk ook zijn moeilijke kanten, bijvoorbeeld rondom hetgeen aan de Lagebrugweg in Helenaveen is gebeurd. Zoiets is verschrikkelijk. Ik leef mee met de nabestaanden. Daarnaast heeft het zichtbaar grote impact op de gemeenschap. Ik heb erg veel waardering voor de manier waarop de politie ook in die omstandigheden haar werk doet.

Ik hoop dat we samen een fijne vakantieperiode tegemoet gaan en wens iedereen de ruimte om het even rustiger aan te doen en op adem te komen. We kunnen allemaal wel een moment gebruiken om te bedenken wat echt belangrijk is in het leven van alledag om daarna in september weer volle kracht vooruit te kunnen. Tot dan!

Greet Buter