Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Ik heb ze niet geteld, de columns die tot nu toe in het weekblad en op de website van de gemeente zijn verschenen. Gelukkig iemand anders wel, anders kon ik u nu niet melden dat dit de 50e column is. De eerste verscheen in de tijd dat de samenleving nog deels op slot zat, vanwege de welbekende pandemie. Er kwamen veel reacties op de column, meestal positief. Ik vind het fijn om zelf de pen (of eerlijk gezegd: het toetsenbord) ter hand te nemen om u mee te nemen in de mooie kanten van het vak en de fijne ontmoetingen die ik graag deel. Heel soms heb ik een beetje last van een ‘writers block’, ofwel de vraag: waarover deze keer te schrijven en vooral hoe te beginnen?

Deze week was dat geen enkel probleem vanwege de Lintjesregen, elk jaar op de dag voorafgaand aan Koningsdag. Voor mij is dat de leukste dag van het jaar: al die verraste inwoners! Deze mensen zijn vaak achter de schermen hard aan het werk. Maar op deze dag worden ze geëerd en staan ze vol in het licht. Afgelopen vrijdag reikten we maar liefst 14 welverdiende Koninklijke onderscheidingen uit. Alle gedecoreerden hebben een staat van dienst om trots op te zijn. Een lintje krijg je niet zomaar, het vraagt veel voorbereiding van een aanvrager en er moet ook écht kunnen worden aangetoond wat iemand heeft gedaan heeft om die onderscheiding te verdienen. Daarom ook een tip: wilt u voor iemand een lintje aanvragen, begin dan vast nu met de voorbereidingen. Op de website van de gemeente kunt u daar meer informatie over vinden.

Op zaterdag vierden we een mooie Koningsdag, en begon het jubileumjaar van de Koninklijke Harmonie Deurne. Daar kon niemand omheen! In de hal van het Huis voor de samenleving is een mooie tentoonstelling te zien met foto’s die ter ere van het 150-jarig bestaan zijn gemaakt.

Volgend weekend staan we samen en in alle kerkdorpen stil bij de herdenking van de gevallenen. Zeker in deze tijd, waar oorlog en geweld zo veel slachtoffers eisen, een belangrijk moment om letterlijk even bij stil te staan. Op 5 mei vieren we dat aan de Tweede Wereldoorlog een eind kwam. In september wordt dat vervolgd met de viering van 80 jaar bevrijding... en vrede: wat ik ieder mens en ieder volk toe zou willen wensen.

Greet Buter