Dit is de laatste column voor de vakantie. In september pak ik de draad weer op!

Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Dit is de laatste column voor de vakantie. In september pak ik de draad weer op! Hoewel mijn agenda nog goed gevuld is, maak ik deze weken ook graag tijd om eens iets anders te doen, als het ware ‘stage te lopen’ in onze gemeente en nadere ontmoetingen te organiseren.

Vorige week woensdag liep ik een ochtend mee bij de Speuldries in de Sint-Jozefparochie. Binnen en buiten Deurne is deze speeltuin een begrip voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Wat ik niet wist, is dat deze speeltuin naast het Hofke van Marijke al 68 jaar bestaat. In eerste instantie is hij opgericht door de familie Van Doorne voor de kinderen in de buurt, later verder uitgebouwd door vrijwilligers en nu nog steeds in beheer bij vrijwilligers die samen voor het onderhoud én het toezicht zorgen. Er is vermaak voor alle leeftijden en veilig spelen is voor de vrijwilligers heel erg belangrijk. Bij de oprichting is vastgelegd dat de Speuldries altijd gratis moet blijven, dus toegankelijk voor iedereen. Sponsorgeld en giften van bezoekers zorgen ervoor dat de vrijwilligers hun goede werk kunnen volhouden. 

Een dag later mocht ik meewerken met onze eigen buitendienst. Dat was een leerzame ervaring, niet alleen vanwege het werk dat ik mocht uitproberen. Dat ik niet zo goed uit de voeten kan met een verlengde zaag, hadden deze collega’s snel door. Gezaagde takken bij elkaar vegen ging me een stuk beter af. Het werken buiten heeft echt veel meer om het lijf dan het ‘gewone’ tuinonderhoud dat u en ik doen, en wordt vakkundig uitgevoerd door de wijkteams. Daarnaast zijn er veel meer taken die de buitendienst –even vakkundig– uitvoert. Zo mocht ik meekijken bij de controle van een rioolpomp die niet goed werkte. Vaak komt dat omdat mensen zaken door het toilet spoelen waardoor zo’n pomp vastdraait. Babydoekjes, vochtig toiletpapier, soms zelfs ondergoed en speelgoed, de collega’s treffen het aan in rioolpompen. Op hun verzoek dan ook het volgende: spoel geen vochtige doekjes meer door, dan blijft uw riool beter werken!

Ik ga de komende tijd nog meer werkbezoekjes en ‘stages’ doen. Heeft u iets dat u graag wilt delen, een idee of een suggestie? Laat het me dan weten! Wie weet sta ik dan binnenkort ook bij u op de stoep…

Fijne vakantie, tot in september!

Greet Buter