Voordat u uw rijbewijs kunt vernieuwen heeft u soms een gezondheidsverklaring nodig:

 • als uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • als u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (groot rijbewijs)
 • als u een medische beperking heeft.

In een gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Het CBR bepaalt daarmee of u medisch geschikt bent om te rijden. U kunt de gezondheidsverklaring online invullen en betalen via de website van het CBR.

Gezondheidsverklaring online aanvragen bij CBR

 • Vanaf 1 januari 2022 kunt u geen papieren gezondheidsverklaring meer kopen bij de gemeente voor het rijbewijs (tot 75 jarige leeftijd) of een groot rijbewijs (C/D categorie). De reden hiervoor is omdat het gebruik van de papieren gezondheidsverklaring terugloopt.
 • Bent u 75 jaar en ouder? Dan kunt u de gezondheidsverklaring nog wel bij de gemeente kopen. Maar u kunt hem ook zelf bestellen via de CBR webshop.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.

Papieren exemplaar bij het CBR aanvragen

Kunt u de gezondheidsverklaring niet digitaal invullen? Dan kunt u een papieren gezondheidsverklaring bestellen via de webshop van het CBR of een exemplaar ophalen op een CBR-examenlocatie. De dichtstbijzijnde locaties vindt u in Eindhoven en Venlo.

Kosten gezondheidsverklaring

De kosten voor de gezondheidsverklaring zijn € 41,50.

Hoe werkt het?

Het CBR adviseert u om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt, de gezondheidsverklaring in te vullen. Weet u zelf al dat een medische keuring noodzakelijk is? Vul dan de gezondheidsverklaring vijf maanden van tevoren in.

U vult één deel van de gezondheidsverklaring altijd zelf in. Het CBR toetst of een aanvulling door een arts noodzakelijk is. In dat geval hebt u een medische keuring nodig.

U moet zich altijd medisch laten keuren in één van de volgende gevallen:

 • U hebt klachten of aandoeningen die uw rijvaardigheid beïnvloeden.
 • U vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus.
 • U bent 75 jaar of ouder.

Als u nog net geen 75 bent wanneer uw rijbewijs verloopt, hoeft u geen gezondheidsverklaring aan te vragen. Verloopt uw rijbewijs als u de leeftijd van 71 tot en met 74 jaar heeft, dan krijgt u een nieuw rijbewijs voor 5 jaar. Verloopt uw rijbewijs als u de leeftijd van 66 tot en met 70 heeft, dan krijgt u een nieuw rijbewijs tot uw 75ste verjaardag.

De behandeling van uw aanvraag

 • Nadat u de gezondheidsverklaring heeft aangevraagd, krijgt u bericht van het CBR of u gekeurd moet worden of dat u meteen uw rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Bent u 75 jaar of ouder óf beroepschauffeur, dan wordt u door het CBR altijd doorverwezen voor een keuring. Voor een medische keuring voor het rijbewijs kunt u zelf een afspraak maken met een arts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisartsenpraktijk wel vragen naar welke arts u kunt gaan.
 • De keurende arts stuurt de bevindingen naar de medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Hij beslist of u een Verklaring van geschiktheid krijgt. Het kan zijn dat hij het nodig vindt dat u eerst nog een rijtest doet.
 • Met de Verklaring van geschiktheid kunt u bij de gemeente een afspraak maken om uw rijbewijs aan te vragen. Deze verklaring is één jaar geldig, u moet dus binnen dat jaar uw rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs tijdelijk langer geldig (coronamaatregel)

Of u nog kunt rijden met een verlopen rijbewijs hangt af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. Hiervoor gelden sinds 6 maart 2021 nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020. Op basis van die nieuwe regels gelden onderstaande verlengingen.

Corona en regels verlopen rijbewijs | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?