Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Van 5 tot 16 oktober was het Kinderboekenweek! Ik was aanwezig bij de opening daarvan op basisschool D’n Bogerd en mocht voorlezen uit mijn favoriete (kinder)boek. De rijkdom aan mooie boeken – voor kinderen en volwassenen – is enorm. Een favoriet heb ik dan ook niet, maar wel een hele hoop favorieten. Zo ben ik een groot fan van het boek ‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry. Op vakantie ga ik altijd op zoek naar edities in talen die ik nog niet heb voor mijn verzameling. Het is al best een oud boek, maar het verveelt nooit.

Om voor te lezen, koos ik voor een ander boek, een prentenboek. Dat paste mooi in de tijd die ik ter beschikking had en het spreekt kinderen in alle leeftijden aan. Dat boek is ‘Mijn Held’ van Katrien Hollander. Dat boek gaat er voor mij over dat ook helden vaak gewone mensen zijn die – naast hun heldendom – gewone dingen doen, zoals een boterham met hagelslag eten of vaak in de spiegel kijken om te checken of ze er nog wel zijn. Een grappig boek dus, over de eenvoudige kanten van het heldendom.

Echte helden zijn dus mensen zoals u en ik die bijzondere dingen doen. Ik ben de laatste week vaak als bezoeker in het ziekenhuis geweest. Daar heb ik het heldendom van dichtbij gezien. We weten allemaal dat het werk in de zorg onder druk staat, voor verzorgenden, de mensen die hen ondersteunen, artsen en niet te vergeten vrijwilligers. Toch heb ik alleen maar professionaliteit en vriendelijkheid gezien, er was steeds voldoende tijd en aandacht, ook voor ons als naasten. Naast waardering hoort hier voor mij ook een gevoel van dankbaarheid bij. Waarvan akte.

Even terugkomend op de vrijwilligers: de mensen die zich in hun vrije tijd ten dienste stellen van anderen. Hoe bijzonder is dat? Ik realiseer me dat wij, de samenleving dus, zonder vrijwilligers nergens zijn. Ook in de Deurnese kerkdorpen zijn veel vrijwilligers actief. Het werk dat zij doen waardeer ik enorm. Daarom zetten we alle vrijwilligers binnenkort weer zeer terecht in het zonnetje!

Greet Buter