Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Deze week is de week van 4 en 5 mei: herdenken en vieren. We herdenken de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Nu de actieve herinnering aan die tijd bij steeds minder mensen aanwezig is, is het vertellen van de verhalen over wat oorlog werkelijk betekent alleen maar belangrijker. Hoe oorlog mensen, gezinnen, families raakt. Hoe geweld levens van gewone mensen zoals u en ik voorgoed veranderen kan. Tot voor kort was oorlogsgeweld iets van ver weg of van vroeger. Sinds een paar maanden zijn we eraan herinnerd dat het ook weer erg dichtbij kan komen. Vrede en vrijheid zijn kwetsbaar en het waard om zuinig op te zijn.

Elke dag horen we verhalen van en over mensen die de oorlog ontvluchten, een goed heenkomen zoeken. Ook in Deurne worden deze mensen gastvrij opgevangen, daar zorgen we samen voor. Niet alleen voor mensen uit Oekraïne, maar ook uit andere onveilige gebieden op deze aarde vinden mensen een nieuw thuis in onze gemeenschappen. Een plek waar het veilig is, een plek voor een nieuwe start. Ik ben blij dat wij met vereende krachten in staat zijn dat te realiseren.

Het mooie aan onze herdenking op 4 mei is dat de volgende dag, 5 mei, in het teken staat van bevrijding, van het vieren van de vrijheid. Daarmee is er bij de herdenking altijd het perspectief van hoop, maar bij het vieren van de vrijheid ook altijd het besef dat dit niet vanzelfsprekend is. Aan een vrije samenleving moet je samen blijven bouwen. In de voormalige raadszaal in het oude gedeelte van ons gemeentehuis staat in glas-in-lood: ‘spreekt niet als gij zwijgen moet’, maar ook: ‘zwijgt niet als gij spreken moet’. Wijze woorden die van elke tijd zijn en ons erop wijzen dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben bij het veiligstellen van vrijheid en vrede. 

Het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor dit jaar heeft gekozen is ‘vrijheid in verbondenheid’. Ik vind dat een mooi thema, maar ook die zogenaamde ‘open deur’. Zonder verbondenheid kan een vrije samenleving volgens mij niet bestaan, juist mét elkaar maken we dat mogelijk.

Greet Buter
 

Andere columns van de burgemeester