Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

In de vorige column schreef ik over mijn meeloopstages in het Huis voor de samenleving. Op 23 maart was het weer tijd voor een meeloopstage buiten de deur, en wel bij DMG Radio. Op zaterdagochtend, even voor 9.00 uur, werd ik bij de studio opgewacht door Ivan van Oosterhout. Ivan is vrijwilliger bij DMG en presentator van de ochtendshow Deurne draait door: lekker veel muziek met Deurnese gasten tussendoor. Ik houd van radio, dus ik had er veel zin in. Onze lokale radio wordt goed beluisterd, zo werd mij al snel duidelijk. Hoewel het er in de studio heel ontspannen aan toe gaat (en dat hoor je via de ether terug), is er veel tijd aan voorbereiding nodig. Dat doet Ivan samen met Hilda Hoogers, die de meeste andere zaterdagen als ‘sidekick’ optreedt en zeker als jong talent gezien moet worden.

Zelfs met al die voorbereidingen moet er tijdens het programma voortdurend geschakeld worden, het was een bijzonder leerzame ervaring! Zeker ook door de grote diversiteit aan onderwerpen: Janneke Keijzers kwam langs om te praten over hoe zij in het theater zichzelf kan zijn, Robin Verleisdonk sprak over de openingstijden (en het belang) van de bibliotheek, Mario Martens haalde herinneringen op aan de Apollo, Michel Lintermans lichtte toe waarom onze Stationscoöperatie twee Britse prijzen in de wacht gesleept heeft en Robert Hoelen en wethouder Tom Oomen vroegen aandacht voor de beurs Peelland in Bedrijf. Zoals gebruikelijk is ook deze uitzending terug te luisteren via de DMG-website.

Ik beleef ook enorm veel plezier aan het ontmoeten van inwoners die 100 jaar worden. Vorige week mocht ik weer een bezoek brengen aan een 100-jarige mevrouw. Vooral de verhalen over de afgelopen eeuw en wat er in die tijd veranderd is, zijn altijd interessant. Dat er veel veranderd is, staat vast. In 1924 was het jaar van de eerste intercontinentale commerciële vlucht tussen Nederland en, toen nog, Batavia. Ook werd dat jaar voor het eerst Moederdag gevierd, met als doel de verkoop van bloemen te stimuleren. En: in augustus van dat jaar werd het ‘rijwielbelastingplaatje’ verplicht. Iedere eigenaar van een fiets moest dat voor 3 gulden aanschaffen. Het was ook het geboortejaar van bekende Deurnenaar Jules de Corte. In Helenaveen wordt daar dit jaar uitvoerig bij stilgestaan.

Terug naar de 100-jarige mevrouw… Zij vertelde dat zij trouw deze column leest. Dus ook vanaf deze plek: van harte gefeliciteerd!