Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Vorige week liep ik met ‘onze’ expert-wijkagent Adwin Mols in het Pastoor Roespark om met hem samen een filmpje op te nemen. Met dat filmpje vragen wij aandacht voor het bestrijden van criminaliteit die onze leefomgeving negatief beïnvloedt. Criminaliteit heeft niet alleen materiële schade tot gevolg. Ook sociaal en emotioneel heeft het soms flinke impact. 

Het filmpje is deze maand te zien in een campagne op sociale media. Inwoners in sommige wijken van Deurne krijgen dan via het sociale media-platform Facebook-advertenties van de politie te zien waarin ze worden opgeroepen om melding te maken van verdachte situaties. In deze campagne werkt de gemeente Deurne (maar ook de gemeente Helmond) samen met politie en Taskforce-RIEC in de aanpak van drugscriminaliteit. De campagne is een vervolg op die van 2021. Toen werd de campagne in een deel van de wijken gedaan, dit jaar volgen de andere wijken. Hiermee willen we inwoners bewust maken van de mogelijkheden om vermoedens van criminele activiteiten te melden bij de politie. Dat kan op verschillende manieren: bij de wijkagenten die in heel de gemeente actief zijn, bij het algemene nummer van de politie 0900-8844 en via de website van Meld Misdaad Anoniem(externe link) of het gratis nummer 0800-7000.

Helaas komt dit overal voor. Ook in Deurne hebben we te maken met deze vormen van criminaliteit. U leest vast wel eens in de krant over hennepkwekerijen in woningen. Vorig jaar rolde de politie in het buitengebied een grote productielocatie voor synthetische drugs op. Een kwekerij kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld brand veroorzaken of voor vochtschade zorgen. Bij de productie van synthetische drugs komen giftige stoffen vrij, die in de bodem en het oppervlaktewater terecht komen. Er wordt veel geld verdiend met deze vormen van criminaliteit, maar de risico’s en de (vervuilende) gevolgen zijn voor ons als samenleving. En: het geeft een onveilig gevoel. Genoeg reden dus, om samen waakzaam te blijven.

De campagne heet ‘samen voor een veilige buurt’ en geeft informatie over hoe je een hennepkwekerij of een drugslab kan herkennen. Daarnaast roept de campagne u als inwoner op om zich te melden als u iets merkt of iets ziet dat u het gevoel geeft dat er iets niet pluis is. Nogmaals: u kunt de wijkagent aanspreken, de politie bellen of contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem. De politie vertelde mij dat het vinden van een kwekerij of een drugslab soms door heel kleine signalen komt, of door een aantal van die kleine signalen bij elkaar. Een veilige woonomgeving maken we samen.
 

Greet Buter