Deurne heeft inwoners van allerlei pluimage; mensen die hier al hun hele leven wonen, maar ook nieuwkomers, jongeren, ouderen, denkers en doeners. Juist de verschillen in mensen – met een moeilijk woord ‘diversiteit’ – maakt een gemeenschap levendig.

Foto van burgemeester Greet Buter

Ik laat me graag uitnodigen door groepen van inwoners om nader kennis te maken en soms zelf mee te doen. Een van die groepen is een netwerk van vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond: de Tulp. Zij komen vrijwel wekelijks bij elkaar voor de gezelligheid, maar ook om elkaar wegwijs te maken in Deurne en omgeving. Er wordt gepraat, gelachen, gedanst en op de avond dat ik aansloot ook heerlijk gegeten. Dames, nogmaals dank! Ze gaven mij nog wel een wens mee: om met meer vrouwennetwerken kennis te maken, ervaringen uit te wisselen en zo nog steviger te wortelen in het Deurnese.

De meeste van deze vrouwen spreken een behoorlijk woordje Nederlands. Taal is sowieso belangrijk, voor ons allemaal. Ik ben best geschrokken van een onderzoek vorige week, waaruit bleek dat één op de drie 15-jarigen niet goed genoeg kan lezen om goed te kunnen functioneren als burger. Zelfs als de teksten eenvoudig genoeg zijn. Als overheid moeten we natuurlijk voor begrijpelijke teksten kiezen, maar daar ligt het dus niet alleen aan. Dit nieuws roept bij mij de vraag op hoe we lezen weer leuk en belangrijk maken voor ál onze kinderen?

Vorige week vrijdag was het de Dag van de Vrijwilliger. Ook daar wil ik graag bij stilstaan, want vrijwilligers hebben we veel in onze gemeente. Door de onbetaalbare inzet voor elkaar, zijn we de betrokken, actieve, zorgzame en bruisende gemeente die ons kenmerkt. Daarvoor ben ik dankbaar, maar ik voel ook trots!

Dit is alweer de laatste column van 2023… Het is dan ook niet zo gek dat ik u vanaf deze plek een fijne kerst en een heel mooi begin van het nieuwe jaar toe wil wensen. Mooi en veilig, met een groot compliment voor iedereen die werkt aan die veiligheid: politiemensen, ambulancepersoneel, boa’s, de mannen en vrouwen die de strooiwagens bij nacht en ontij rijden, inwoners die naar hun buren en naasten omkijken, ga zo maar door. We kennen ze allemaal, laten we hen en elkaar koesteren. 

Daar beginnen we gezamenlijk mee op 4 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Deurne. Tussen 18.00 en 20.00 uur bent u als inwoner van de gemeente van harte welkom in ons Huis voor de samenleving, om te proosten op het nieuwe jaar.

Greet Buter