Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

De afgelopen en de komende weken staan voor mij nog steeds een beetje in het teken van (uitgesteld) kennis maken. Zo was ik, samen met het college, op 9 april op bezoek in Liessel, op de fiets. We trotseerden de weergoden, met succes: het bleef vrijwel de hele ochtend droog. We werden muzikaal ontvangen door de vrolijke klanken van Tune en bezochten het Bikepark, de Smeltkroes, de kerk, de molen, het bakhuis en het Sint Hubertusgilde. We maakten kennis met de vele vrijwilligers in Liessel. Het was een fijne kennismaking en de conclusie is duidelijk: Liessel is een vitale en levendige gemeenschap, gedragen door de inwoners en de vele vrijwilligers.

Die inzet van inwoners voor eigen wijk en dorp kenmerkt Deurne sowieso. Nu er nauwelijks nog coronamaatregelen zijn, maak ik met de wethouder een rondje langs alle wijk- en dorpsraden. Afgelopen weekend was Zeilberg aan de beurt, eerder waren we al in de Koolhof, de Heiakker, Helenaveen en Liessel. De overige raden bezoeken we de komende tijd. De Zeilbergse dorpsraad nam ons mee langs een aantal mooie plekjes, maar ook enkele pijnpunten. Duidelijk is dat D’n Draai zijn rol als ontmoetingsplek waar heeft weten te maken. We stonden onder andere stil bij de nieuwbouwwoningen, de school, de Clarinet en het Bengske, het oorlogsmonument, de Drietip (ook wel het Pleintje). 
De dorps- en wijkraden hebben allemaal hun eigen werkwijze, successen en uitdagingen. Het is goed om te zien hoe de raden zich met hart en ziel inzetten voor hun eigen woonomgeving. Soms is de positie ook best lastig, zo tussen de inwoners en de gemeente in. Ook daar spreken we over tijdens deze bezoekronde, die voor mij ook nog een kennismaking is. Het uitgangspunt is dat we samenwerken, naast elkaar staan en zo werken aan de leefbaarheid en een prettige woon- en leefomgeving. Waardering voor al deze vrijwilligers, die daar veel tijd en energie in steken, is zeker op zijn plaats.
De inzet van veel Deurnenaren voor alles wat onze gemeente mooier, beter en leefbaarder maakt, is enorm, en de waardering daarvoor is niet altijd zichtbaar en voelbaar. Voor een aantal van hen, wordt die waardering een beetje tastbaarder op 26 april, de dag voorafgaand aan Koningsdag. Dat is de dag van de traditionele Lintjesregen, een dag waarop we weer als vanouds mensen die altijd klaar staan voor de gemeenschap gaan verrassen – omdat anderen voor hen een Koninklijke Onderscheiding hebben aangevraagd en de Koning de besluiten om die toe te kennen heeft ondertekend. Een feestelijke dag, waarop mensen die zich onderscheiden, nu zelf worden onderscheiden.
 

Greet Buter