Bij het schrijven van deze column, is Driekoningen al voorbij: de kerstversiering opgeruimd en het dagelijks leven weer terug naar normaal.

Column burgemeester Buter, foto van burgemeester Buter in de winkelstraat

Op 4 januari luidden we het nieuwe jaar in met een goed bezochte nieuwjaarsreceptie in het Huis voor de samenleving. Deze receptie, die bedoeld is voor alle inwoners, ondernemers en organisaties in Deurne, werd op heel prettige wijze opgeluisterd door Het Nieuwe Orkest (voorheen jeugdorkest) van KHD. Traditioneel kwam ook het Sint Jorisgilde een grote peperkoek aanbieden. De receptie vormt ook het decor voor mijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak: met oprechte aandacht voor elkaar, begrip voor verschillen van achtergrond en inzicht, kunnen we samen bergen verzetten. U kunt de toespraak teruglezen.

2024 belooft weer een heel actief jaar te worden. De evenementenkalender is goed gevuld. Er zijn veel belangrijke onderwerpen waarop college en gemeenteraad besluiten over gaan nemen. In het zuiden gaan we de tachtigste verjaardag van de bevrijding herdenken en vieren. Diverse organisaties en verenigingen vieren een jubileumjaar. Bovendien staan de eerste muzikale en sportieve wapenfeiten alweer in de boeken met Tribute To Toto en de bijdrage van de Neerkantse Marcel Snijders in de Dakar Rally.

Het college verandert ook in 2024 van samenstelling. Deze keer door het aangekondigde vertrek van wethouder Marinus Biemans. Hij zette zich de afgelopen jaren met hart en ziel in voor Deurne en gaat nu een andere, nieuwe uitdaging aan. Binnenkort besluit de gemeenteraad over zijn opvolger. Het (vernieuwde) college blijft met dezelfde energie aan het werk voor het Deurne van nu en van de toekomst. En dat moet ook: in dit derde jaar van de bestuursperiode blijft het nodige op ons afkomen.

Afgelopen zaterdag ontving ik uit handen van Prins Niels de Eerste en zijn Prinses Renate het eerste exemplaar van de Peelstrekelkrant. De Peelstrekels is een van de verenigingen met een jubileum in aantocht: 66 jaar carnaval. De overhandiging van die krant luidt ook een beetje het carnaval in. Een kort seizoen, dit jaar. De komende weken staan daarom in het teken van het feest van de omgekeerde wereld.

Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Toch is 2024 óók een jaar om naar uit te kijken. Ik heb er zin in!

Greet Buter