Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Op deze plek heb ik u al vaker inzicht gegeven in hoe ons Huis voor de samenleving werkt. Dat de bibliotheek er gevestigd is, dat u onder het genot van een kopje koffie of thee de krant of een tijdschrift kunt lezen, dat u welkom bent als gast van ons lunchwerkcafé waar de medewerkers van Gastvrij en Zo graag voor u klaar staan. De deuren van het Huis staan dus voor u open. Vanzelfsprekend natuurlijk, maar u mag best weten… dat gaat niet vanzelf. Achter en voor de schermen zijn allerlei mensen dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat alles voor u zo soepel mogelijk verloopt.

Om met eigen ogen te zien wat er daarvoor zoal moet gebeuren, heb ik een aantal ‘meeloopstages’ gepland. De eerste daarvan was in januari, toen ik samen met de gastvrouwen aan de receptie bezoekers mocht ontvangen. Ik was oprecht onder de indruk van de hoeveelheid kennis die nodig is om u goed te woord te kunnen staan. Zij zijn van alle markten thuis. Heeft u een afspraak? Dan zorgen onze gastvrouwen dat u snel bij de juiste persoon terecht komt. Heeft u een vraag? Dan helpen ze u zoeken naar een antwoord. Ze printen met veel plezier uw afvalkalender uit, verwijzen u door naar de juiste plek. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Er is voor iedere bezoeker een vriendelijk woord, ook als die bezoeker boos of teleurgesteld is, of wanneer het erg druk is.

Veel minder zichtbaar, maar o zo belangrijk is het werk dat onze bodes doen. Met hen mocht ik in februari een ochtend meewerken. Onze bodes zorgen ervoor dat het Huis voor de samenleving met alle medewerkers en gasten kan blijven draaien. Het is onmogelijk om op te schrijven wat daar voor nodig is, het is een indrukwekkende lijst. Het werk varieert van het ophalen van de post, en het faciliteren van vergaderingen tot het veilig houden van het Huis en de mensen die er in werken of gebruik van maken.

De volgende stage staat al gepland, bij de collega’s die u aan de telefoon te woord staan. Dus wie weet… misschien spreken we elkaar binnenkort!

Greet Buter