Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Afgelopen week kregen tien actieve inwoners van Deurne een verrassingsbezoek van het college van B&W. In een oldtimer-volkswagenbusje, dat ook deze keer bleef rijden, gingen we al vroeg op pad. Het werd een feestelijke dag, waarna 8 inwoners zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau mogen noemen, en 2 inwoners werden benoemd tot Ridder in diezelfde Orde. Eén van de ontvangers van deze onderscheiding werd echter door één van zijn kinderen direct met twee voeten op de grond gezet: een echte ridder was hij niet, zo zonder zwaard en harnas.

Voor een burgemeester is deze lintjesregen echt één van de mooiste dagen van het jaar. Gekscherend zou je kunnen zeggen dat dit de dag is dat de aanstaande gedecoreerden door de mensen die hen het meest nabij zijn, liefdevol voor het lapje worden gehouden. De blikken in hun ogen wanneer duidelijk wordt dat niet de smoes, maar het lintje de reden is voor alle geheimzinnigheid, zijn goud waard. Ook dit jaar waren er weer geweldige verhalen, die nog lang naverteld zullen worden.

Iedereen die in aanmerking komt voor een onderscheiding, heeft een indrukwekkende staat van dienst: een lintje krijg je niet zomaar. Daarnaast moet iemand opstaan die een onderscheiding voor zo iemand ook daadwerkelijk aanvraagt. Het is zelfs zo, dat de lintjes voor 2024 al voor 1 juli aangevraagd moeten zijn. Het beoordelen van deze aanvragen gebeurt door de Kanselarij. Als gemeente proberen we aanvragers zo goed mogelijk te helpen bij het doen van die aanvraag. Op de website kunt u daar meer informatie over vinden: https://www.lintjes.nl/voordragen/iemand-voordragen-voor-een-lintje(externe link)

Het was alweer mijn derde Koningsdag in Deurne, en voor het eerst maakte ik ook de Royal Music Night mee. Wat een feest! Daar kunnen we samen zeker trots op zijn… Dank aan iedereen die ervoor gezorgd heeft dat deze editie opnieuw onvergetelijk was.

Op de dag zelf waren de weergoden ons zeker goed gezind. Prachtig weer voor een slingermarkt, die heel goed bezocht werd. Ik hoop dat u allemaal net zo genoten heeft als ik!

Greet Buter