Nieuw model rijbewijs vanaf 1 juli 2023
Vanaf 1 juli worden rijbewijzen afgegeven die gebruikt kunnen worden als authenticatiemiddel om online bij overheidsdiensten in te loggen. De prijs voor een rijbewijs wordt dan verhoogd met € 3,50 naar € 48,15.

Met een rijbewijs kunt u in Nederland met een motorvoertuig op de openbare weg rijden. U heeft niet alleen voor een personenauto een rijbewijs nodig. Ook als u wilt rijden op een vrachtwagen, een brommer of een trekker is een rijbewijs verplicht.

Bent u geslaagd voor uw rijbewijs? Proficiat! Dan kunt u uw eerste rijbewijs persoonlijk aanvragen in de gemeente waar u woont. Wij werken op afspraak.

Voordat u rijexamen doet, moet u een Gezondheidsverklaring(externe link) van het CBR invullen. Hiermee verklaart u dat u gezond genoeg bent om te rijden. Meestal vraagt de rijschool de Gezondheidsverklaring voor u aan. U kunt deze ook zelf digitaal aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(externe link) (CBR).

Jonger dan 18 jaar?

Dan kun je soms al eerder je rijbewijs halen. Meer informatie vind je bij 2toDrive(externe link). Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e autorijden samen met een begeleider. Voordat je het rijbewijs aanvraagt, moet je eerst de begeleiderspas aanvragen(externe link)

Aanvragen

  • Maak een afspraak voor het aanvragen van uw rijbewijs.
  • U kunt het rijbewijs met spoed aanvragen. Daarvoor betaalt u extra. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen.

Afspraak maken rijbewijs aanvragen

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs aanvraagt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

U brengt mee

  • een goedgelijkende pasfoto in kleur, die maximaal 6 maanden oud is en voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link);
  • een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument;
  • een begeleiderspas (geldt alleen voor jongeren tot 18 jaar).

Ophalen

Uw rijbewijs ligt meestal na 5 werkdagen voor u klaar.

  • U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen. Dit kan met een afspraak
  • Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Afspraak maken ophalen rijbewijs

Kosten

  • rijbewijs €€ 44,65
  • extra kosten spoedaanvraag rijbewijs €€ 34,10
  • gezondheidsverklaring (indien nodig) € 41,50

Heeft u gevonden wat u zocht?