Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie. In het normale verkeer is deze niet toegestaan. Een militair rijbewijs moet u omwisselen voor een Nederlands burgerrijbewijs. Heeft u al een burgerrijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs over laten zetten op uw burgerrijbewijs.

Heeft u uw militair rijbewijs behaald, dan heeft u 3 jaar na de dag waarop u rijexamen deed de tijd om hem om te wisselen.

Bij het omwisselen van een militair rijbewijs van de categorie C, CE, D, of DE moet u eerst een Gezondheidsverklaring(externe link) indienen bij het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR). Bij deze Gezondheidsverklaring zit een gedeelte dat moet worden ingevuld door een Arboarts (het medisch verslag). U krijgt vervolgens een Verklaring van Geschiktheid van het CBR. Ná ontvangst van deze verklaring kunt u uw rijbewijs omwisselen.

Buitenlands rijbewijs

U mag met een rijbewijs van buiten de EU maximaal 185 dagen rijden in Nederland. Daarna moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Wat voor u van toepassing is, leest u op de website van het RDW(externe link).

Afspraak maken en meenemen

Bij uw aanvraag voor omwisseling van uw rijbewijs neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een recente, goed gelijkende pasfoto, die een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • bij rijbewijs categorie C, CE, D of DE: een Verklaring van Geschiktheid van het CBR
  • bij het overzetten van categorieën van uw militaire naar uw burgerrijbewijs neemt u ook dit burgerrijbewijs mee

Afspraak maken

Rijbewijs gebruiken voor online inloggen

U kunt een nieuw rijbewijs gebruiken om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs, krijgt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. 

Kosten

  • Rijbewijs omwisseling 
  • Rijbewijs vermissingskosten 
  • Rijbewijs spoedkosten 
  • Gezondheidsverklaring 

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling
U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

Meer informatie leest u op de website van RDW(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?