Nieuw model rijbewijs vanaf 1 juli 2023
Vanaf 1 juli worden rijbewijzen afgegeven die gebruikt kunnen worden als authenticatiemiddel om online bij overheidsdiensten in te loggen. De prijs voor een rijbewijs wordt dan verhoogd met € 3,50 naar € 48,15.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie. In het normale verkeer is deze niet toegestaan. Een militair rijbewijs moet u omwisselen voor een Nederlands burgerrijbewijs. Heeft u al een burgerrijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs over laten zetten op uw burgerrijbewijs.

Heeft u uw militair rijbewijs behaald, dan heeft u 3 jaar na de dag waarop u rijexamen deed de tijd om hem om te wisselen.

Bij het omwisselen van een militair rijbewijs van de categorie C, CE, D, of DE moet u eerst een Gezondheidsverklaring(externe link) indienen bij het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR). Bij deze Gezondheidsverklaring zit een gedeelte dat moet worden ingevuld door een Arboarts (het medisch verslag). U krijgt vervolgens een Verklaring van Geschiktheid van het CBR. Ná ontvangst van deze verklaring kunt u uw rijbewijs omwisselen.

Buitenlands rijbewijs

U mag met een rijbewijs van buiten de EU maximaal 185 dagen rijden in Nederland. Daarna moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Wat voor u van toepassing is, leest u op de website van het RDW(externe link).

Afspraak maken en meenemen

Bij uw aanvraag voor omwisseling van uw rijbewijs neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een recente, goed gelijkende pasfoto, die een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • bij rijbewijs categorie C, CE, D of DE: een Verklaring van Geschiktheid van het CBR
  • bij het overzetten van categorieën van uw militaire naar uw burgerrijbewijs neemt u ook dit burgerrijbewijs mee

Afspraak maken

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

Kosten

  • Rijbewijs omwisseling € 41,60
  • Rijbewijs vermissingskosten € 10,40
  • Rijbewijs spoedkosten € 34,10
  • Gezondheidsverklaring € 41,50

Heeft u gevonden wat u zocht?