Foto burgemeester Greet Buter, gemeente Deurne

Burgemeesters worden benoemd voor een periode van 6 jaar. Aan het begin van zo’n periode lijkt dat een zee van tijd. Ik startte op 1 februari 2021, een doodgewone maandagmorgen. Ondertussen dus 3 jaar geleden, nu op de helft van mijn periode. Het is een mooi moment om terug en vooruit te kijken.

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ik startte in een periode van beperkingen en grote zorgen over gezondheid. Kortom, in coronatijd. Dat maakte dat kennismaken niet op de manier kon die ik graag had gewild. Toch voelde ik me snel thuis in de Deurnese gemeenschap en was de ontvangst (als dat mogelijk was) warm. Dat heeft zich na die bijzondere periode gelukkig voortgezet.

In het Engels is een gezegde: time flies when you’re having fun – de tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Zo ervaar ik mijn tijd in Deurne: die vliegt voorbij. Er is in deze gemeente heel veel om trots op te zijn. Grote verbondenheid onder mensen, een rijk verenigingsleven, voorzieningen waar je u tegen zegt, een mooi centrum, levendige dorpen, een intercitystation, museum, cultuurcentrum – genoeg te beleven. Er zijn ook uitdagingen: hoe houden we onze woonkernen én het buitengebied vitaal? Maar ook: hoe trekken we een been bij op het gebied van gezondheid en geven we invulling aan de ambities op het gebied van duurzaamheid? Gemeenteraad, college, ambtenaren en natuurlijk ook inwoners zijn samen met die onderwerpen op weg om Deurne ook in de toekomst de mooiste gemeente in de Peel te laten zijn. Als burgemeester ondersteun ik dat proces van harte.

De afgelopen 3 jaar heb ik Deurne eerst te voet en op de fiets leren kennen, daarna steeds meer via ontmoetingen. Regelmatig kunt u daarover iets teruglezen in deze column, en voor wie wil ook op Facebook of Instagram. Die ontmoetingen laten mij steeds weer een ander facet van een veelzijdig Deurne zien – en ik ben nog lang niet uitgekeken. De reacties die ik op die verhalen krijg, zijn meestal positief. Daarom blijf ik ook de komende tijd met veel plezier deze plek gebruiken om u mee te nemen in die facetten en ontmoetingen.

Nogmaals: er is meer dan genoeg reden om trots te zijn op wat er aan moois en goeds te beleven is! Dat is niet vanzelfsprekend. Laten we dus niet te bescheiden zijn en dat vertellen aan iedereen die het horen wil.

Greet Buter