Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Inmiddels is Carnaval alweer achter de rug. Ik hoop dat u heeft genoten van het feest, of van de rust, als feestgedruis niet echt uw ‘ding’ is. Carnaval betekent ook: krokusvakantie. Afgaand op het aantal krokussen dat alweer tot bloei is gekomen, komt het voorjaar er snel aan. Persoonlijk houd ik wel van dit seizoen van lengende dagen en het vooruitzicht van groen aan de bomen. Maart is in aantocht!

Het zal u niet verbazen dat ik op deze plek even aandacht vraag voor 8 maart, Internationale Vrouwendag. Hoewel onze samenleving uit net iets meer vrouwen dan mannen bestaat, zijn vrouwen veelal onder- of oververtegenwoordigd op sommige plekken. Oververtegenwoordigd, bijvoorbeeld, als slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld. Ondervertegenwoordigd als het gaat om bepalende posities in politiek en bedrijfsleven. In Deurne hebben we wel de gelukkige omstandigheid dat u vorig jaar een gemeenteraad heeft gekozen die voor de helft uit mannen en voor de andere helft uit vrouwen bestaat. Dat vind ik mooi – een evenwichtige raad neemt evenwichtige besluiten. 

In Nederland is het aantal vrouwelijke burgemeesters inmiddels gestegen tot 34%. In de Peelregio is dat net iets anders, en zijn twee van de zes burgemeesters man. De eerste vrouwelijke burgemeester in Nederland, Truus Belien-Smulders had nog een verbinding met Deurne: voor haar verjaardag kreeg zij een DAF cadeau. Op Wikipedia las ik onder andere dit over haar: In 1946 solliciteerde Smulders-Beliën naar de functie van burgemeester. Omdat zij niet geschikt werd geacht voor het ambt, werd zij in eerste instantie als tweede op de aanbevelingslijst geplaatst. Door persoonlijk ingrijpen van minister Louis Beel werd zij toch tot burgemeester benoemd.

Passend bij dit thema is het prille succes van een nog erg jonge vrouw uit Deurne. Wies van Zuijlen mag zich namelijk voorleeskampioen van Deurne noemen! Dat heeft ze natuurlijk heel erg goed gedaan. Nu mag Wies naar de regionale finale op 11 maart in Goirle. Vanaf deze plek: heel veel succes, Wies!

Greet Buter